Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

FEHÉRJÉVEL AZ ÖREGEDÉS ELLEN? AZ IDŐSKOR NEM A RÁNCOKKAL KEZDŐDIK

Szerző: V.A. 

 

MEGDÖBBENTŐ... NEM IS GONDOLNÁNK

 

Egyes felmérések szerint 22 évesen vagyunk a legjobb formában, mind testileg, mind mentálisan, épp ezért is hihetetlen, hogy már 27 éves korban elindul lassan, fokozatosan az öregedés folyamata.

Természetesen ilyenkor még tele vagyunk erővel és energiával, jó esetben semmit sem tapasztalunk mindezekből, de a homokszemek peregnek lefelé abban a bizonyos homokórában.

Mivel az öregedés egy természetes folyamat, és az örök fiatalság receptjét még mindig keresik és kutatják, ezért tudomásul kell vennünk, és együtt élni vele, sőt szerencsések vagyunk, ha van lehetőségünk megtapasztalni.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük meg, vagy épp csak átvészeljük a szépkort, betegeskedve, miközben “ittfáj-ottfáj”.

Az időskori izomvesztés és csontritkulás is késleltethető, ha tudatosan teszünk érte.

Cikkünkből kiderül, hogy miért jó ötlet, ha szüleiddel, nagyszüleiddel megismerteted a vegán fehérjéket még ma!

 

fehérje öregedés

 

MIÉRT OLY DIVATOS A FEHÉRJÉT KIEMELTEN HASZNOSNAK MEGÍTÉLNI A MAKROTÁPANYAGOK KÖZÜL?

 

Kezdjük az elején!

Makrotápanyagoknak nevezzük a zsírt, fehérjét és a széhidrátot, MINDHÁROM LÉTFONTOSSÁGÚ a számunkra, mivel a szénhidrát és zsiradék biztosítja az energiabevitelt, a fehérje pedig egy úgynevezett testépítő makrotápanyag.

Épp ezért is károsak és hozzá nem értőek az olyan divatdiéták, amelyeknek a követői egyiket vagy másikat egyszerűen kihagyják az étkezésből, drasztikusan lecsökkentik vagy épp ellenkezőleg, megnövelik a többi rovására.

A valójában korszerű táplálkozásban viszont a fő szempont az, hogy milyen forrásból és minőségben visszük be az egyes tápanyagokat, továbbá, hogy milyen mennyiségben, (figyelembe véve testsúlyunkat és az aktivitási szintünket is) hogy azok megfelelő energiaellátásban részesíthessenek bennünket. (magyarul, hogy ne okozzon se elhízást, se alultápláltságot)

idős kor fehérje

A SZÉNHIDRÁT: BARÁT VAGY ELLENSÉG?

 

Sokan lehet most meglepődnek, de kiemelten fontos makrótápanyagunk a szénhidrát, amelytől az utóbbi időkben általánosan szokás rettegni. Valójában viszont, mivel belőle nyerjük az energiát, így felettébb szükségesek a számunkra, és nem mindegy, hogy milyen formában visszük be a szervezetünkbe.

Az összes gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonaféle értékes szénhidrát forrásnak minősül. Ellenben az erősen feldolgozott összetevőkből készült (fehér liszt, cukor, finomított olajok) péksütemények, junk foodok, hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok valójában kerülendők, mivel gyors felszívódásuknak köszönhetően hirtelen megemelik a vércukorszintet, ezzel inzulin ingadozást idézve elő.

Ellenben, a már fent említett lassú felszívódású és természetes forrásból származó szénhidrátok a barátaink, erőt és vitalitást adnak, megfelelő energiaszinten tartanak. Megvonásuk rossz közérzetet, gyengeséget, vagy épp ingerültséget, hangulatingadozást is okozhat.

1g szénhidrát 4kcal-t (17kJ) tartalmaz, és a szabványos ajánlott szénhidrátbevitel elég széles tartományban mozog, ami a napi ajánlott energiabevitel 40–65%-át alkotja.

 

TESTÜNK HŐÜZEMENYAGAI: A ZSÍROK ÉS OLAJOK

 

A zsírok, olajok kalória sűrűsége a legmagasabb, 1g zsír 9kcal-t (38kJ) tartalmaz. Általában az ajánlott zsírbevitel a napi teljes energiabevitel 10–30%-át teszi ki, de érdemes 20% körül tartani.

A túlzott és a nem elégséges zsírbevitel is kockázattal jár. A zsír a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlen tápanyag, ráadásul különleges ízt ad az ételeknek. De fontos, hogy jó minőségű és egészséges zsírokat kell választani - elsősorban természetes, olajos magvak formájában fogyasztva - és maximális mértékben kell korlátozni a transzzsírok fogyasztását.

 

fehérje erő

A FEHÉRJE TÉNYLEG AZ ERŐ FORRÁSA? 

 

Cikkünk főszereplője a fehérje, aminek a már itthon is elterjedt angol megnevezése, a protein.

Legfőbb szerepe, hogy biztosítsa izmaink számára az építőanyagokat, nevezetesen az aminosavakat. 1g fehérje 4 kcal-t (17kJ) tartalmaz, és egy átlagember napi minimális proteinszükséglete 0,5g / testsúly kg. Ez a napi energiabevitel 10-15%-a, de sporttal és az életkor előrehaladtával növekszik az igény! A protein szerepe ezenfelül még széleskörű. Funkciója van az anyagcserében, az immunrendszerben, de például a látásban is.

Laikusok körében szokás a fehérjét kiemelten a legértékesebb makróként számon tartani, és egy úgynevezett zsírégető hatást tulajdonítani neki. Ebből ered az is, hogy sokan megemelik a húsfogyasztásukat, mivel a közfelfogás szerint csak az állati eredetű termékek gazdagok értékes aminósavakban. Tény, hogy a fehérje izomzatunk építőköve, de akkor tud a legjobban hasznosulni, ha megtaláljuk a legmegfelelőbb fehérje-szénhidrát-zsír egyensúlyt.

Sok esetben, főleg megemelt állati eredetű (húsok, tejtermékek, tojás) fehérje fogyasztás mellett a kelleténél több állati zsírt, koleszterint viszünk be a szervezetünkbe. Ezért a modern táplálkozásban már érdemes a fehérjebevitelt növényi forrásból megtámogatni. Ezt javasoljuk úgy elosztani, hogy egy részét reggel és edzések után fedezzük fehérjekészítmények segítségével, míg ebédre és vacsorára iktassunk be rendszeresen hüvelyeseket, mint babot, lencsét, borsót vagy tofut, így túlzott zsírbevitel nélkül biztosítjuk a megfelelő, vagy akár a megemelt fehérje igényünket.

 

MILYEN ÉLETKORBAN / ÁLLAPOTOKBAN JAVASOLT MEGEMELNI A FEHÉRJEBEVITELT? ÉS MI AZ OKA ANNAK, HOGY IDŐS VAGY IDŐSŐDŐ KORBAN EZ NEM VALÓSUL MEG?

 

Vannak életkorok, állapotok és élethelyzetek, amikor különösen fontos, hogy valóban megemeljük a fehérjebevitelünket, hogy szervezetünk megfelelően, izomvesztés nélkül működhessen.

Természetesen mellette a szénhidrát és zsír szükségleteinket is fedezzük szükség szerint, minden nap friss zöldség, gyümölcs és olajos magvak biztosításával.

Ilyen állapotok a következők:

Fejlődésben lévő szervezet, különös tekintettel a tinédzserkorra

Terhesség és szoptatás

Fizikai munka

Rendszeres edzés, sport

Diéta & fogyókúra

Kimerültség, betegség utáni lábadozás

Időskor

 

Úgy látjuk, hogy amíg szinte az összes fent felsorolt élethelyzetben lévő csoport nyitott, előszeretettel és bizalommal használják a fehérjekészítményeket, addig az idős emberek tartanak tőlük vagy nem is ismerik őket.

 

Valamiért egy helytelen prekoncepciót állítottak fel magukban, miszerint ezek a porok súlyemelőknek lettek kitalálva, és hatásukra megnőnek az izmok. Talán a reklámok okozhatják bennük ezt a téves elképzelést, ahol valóban nagyon izmos és sportos fitnessz modellek mutatják be a termékeket. Van, hogy azért idegenkednek ezektől a termékektől, mert, az “ő idejükben” ilyenek még nem léteztek, és úgy gondolják nincs rájuk szükségük.

Pedig náluk ez különösen és kiemelten fontos kérdés, sőt nem is gondolnánk, hogy az izomvesztés folyamata már a 40-es évek elején elkezdődik, amikor még nem is sejtjük, és ez csak a jéghegy csúcsa.
Az aminosavak számos időskori életfolyamatban jelen vannak, enzimek, hormonok, nyálkahártyák építőelemei, márpedig idős korban ezeknek is támogatásra van szükségük, nem is beszélve a porcokról és csontokról.

Ahogyan a kollagén termelődés is már egész fiatal korban lassul, és első hírvivői a kellemetlen ráncok megjelenése a bőrünkön.

HOGY MIÉRT? 

 

Testünk, szervezetünk olyan jól felépített és intelligens, hogy átcsoportosítja őket a porcokhoz, izületekhez, ahol sokkal nagyobb szükség van rájuk. Hasonló folyamatok zajlanak le a csontokban, izomszövetekben, gyakorlatilag az egész testünkben.

A folyamat lényege, hogy az öregedés felgyorsítja a szöveteket károsító szabadgyökök képződését, amelyek többek között a kalciumcsatornák szivárgásért is felelősek. A sejten belüli raktárakból a sejtplazmába kiszabaduló kalcium károsítja a mitokondriumokat, amelynek következtében még több szabadgyök képződik, erre válaszul még több kalcium szivárog, vagyis ördögi kör alakul ki.

(forrás:https://www.cell.com/cell-metabolism/authors)

Fantasztikus hír, hogy a rendszeres mozgás és izomterhelés képes szembeszállni ezzel a folyamattal, és lassítani is tudja az izmok leépülését.

Épp ezért is nagyon fontos, hogy az edzéseket ne hanyagoljuk el, sőt növeljük óvatosan és fokozatosan a terhelést már a 30-as éveinkben.

 

A BLNCE 5 JÓTANÁCSA (NEM CSAK) IDŐSEKNEK

 

45 perc ütemes séta minden nap. Induljon ezzel a reggel, vagy záruljon így a nap. Lélegezzünk mélyeket. Úgy az optimális, ha még tudunk közben beszélgetni, de megemelkedik a pulzusunk 100-110-re

Súlyzós edzések, saját testsúlyos edzés heti 2-3 alkalommal. Felülések, fekvőtámasz, plank. Kezdőként vegyük igénybe szakember segítségét, és előtte érdemes egy alapos kivizsgálás és konzultáció a háziorvossal

Káros szenvedélyek elhagyása. A cigaretta, az alkohol, a túlzott koffeinbevitel oxidatív stresszt jelent, és bizony minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé regenerálódunk.

Tudatos táplálkozás. Időskorban sajnos sokszor belecsúszunk a két végletbe, azaz vagy túlsúly, vagy alultápláltság és tápanyaghiány. Nagyon fontos a változatos, friss gyümölcsökben, zöldségekben, rostokban gazdag táplálkozás, és az elegendő folyadékfogyasztás.

BLNCE TIPP: Multirost formula - A rostforrás

Megemelt fehérjebevitel. Tehát napi szinten fogyasszunk hüvelyeseket, értékes növényi fehérjeforrásokat, mint gomba és tofu és intassuk be a fehérje kiegészítést olyan minőségi és válogatott összetevőkből készült termékkel, mint a Blnce Protein. Kényelmesen és gyorsan elkészíthető turmix, amely fejleszti az izomtömeget és támogatja az immunrendszert!

 

A blnce új generációs fehérjék már hozzáadott szerves nyomelemeket is tartalmaznak (cink, réz szelén), amelyek támogatják a normál immun- és idegrendszeri működést (szellemi erő), valamint a haj, köröm és bőr normál állapotának fenntartását. Az összes esszenciális aminosavat is tartalmazza. Kíméletes, enzimatikus eljárással készül a könnyebb emésztésért és felszívódásért, mely különösképpen fontos időskorban (is).