Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

EGY ÚJABB CSODA KÍNÁBÓL: SÜNGOMBA, AZ EGÉSZSÉGVÉDELEM HARCOSA

szerző: V. A.

 

A kínai medicina és a keleti gyógyászatok már évezredek óta bizonyítanak, épp ezért jótékony hatóanyagaik és elveik az utóbbi időben egyre inkább begyűrűznek a nyugati világba is.

A süngomba - Hericium erinaceus, vagy más nevén oroszlánsörény gomba - a kínai gyógygombák közül is kiemelkedő, hiszen az immunrendszer mellett a tápcsatornát, az idegrendszert és az agyi funkciókat is csodás módon képes támogatni. Miben rejlik a titka, és mit tud ez a fantasztikus gyógygomba, amit már nemcsak a Távol-Keleten, hanem Nyugaton is előszeretettel és sokoldalúan, kvázi „gyógyszerként” tekintve használnak oly sikeresen?

Ismerjük meg első lépésben a kínai orvoslás elveit és előnyeit, majd egyik legfontosabb eszközét, a süngombát!

 

A KÍNAI ORVOSLÁS EREDMÉNYESSÉGÉNEK TITKA 

 

kínai medicina

 

A Hagyományos Kínai Orvoslás (Traditional Chinese Medicine - TCM) Kínából indult, több ezer éves írott és szóbeli hagyományon alapuló, saját ismeretekkel rendelkező orvosi rendszer.

Az egységes szervezet szemlélete (zheng ti guan nian) szerint az emberi szervezet egységei szoros kapcsolatban vannak egymással, illetve az emberi szervezet és környezete, a természeti, társadalmi világ között is szoros kapcsolat van.

A kínai orvoslás az emberi szervezet szerveit nem önmagukban értelmezi, hanem egy egységes rendszer részeként.

Ezért a kínai orvoslás kevésbé vizsgálja a szervezet egyes részeinek strukturális állapotát, s azok rendellenességeiben is inkább az egész rendszerre gyakorolt hatást igyekszik megfigyelni.

Továbbá figyelembe veszi az emberi szervezetet ért hatásokat is, mint az évszakok, a földrajzi környezet vagy az olyan társadalmi befolyásokat, mint a család vagy a munkahely szerepe az adott személy életében.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban több mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve prevenciós céllal, míg a nyugati orvoslás a 16. században fedezte fel igazán a gombák pozitív hatásait. Napjainkban főként antibiotikumok előállítására használják a gombákban található természetes hatóanyagokat, árulta el Dr. Chen Zhen (ejtsd Csen Zsen), orvos, a Közép-Európai TCM Egyesület elnöke. A magyarokról sajnos köztudott, hogy élen járnak a gyógyszerfogyasztásban, de az utóbbi évtizedben hazánkban is megnőtt az érdeklődés a természetes készítmények iránt, így a gyógygombákra is több figyelem irányul, mint korábban.

 

MITŐL GYÓGYGOMBA A GYÓGYGOMBA?

Ahogy léteznek gyógynövények, úgy a gombák közt is felismertünk olyan típusokat, amelyek számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, és hatásaiknak köszönhetően gyógygombaként definiáljuk őket, mivel a gombák hivatalos értelemben véve nem számítanak növénynek, hiszen nincsen bennük klorofill és oxigént sem állítanak elő.

A gyógygombák ereje abban rejlik, hogy szinte minden betegség - kivéve a születési rendellenességből származókat - összefüggésbe hozható az immunrendszer aktuális állapotával. Ha immunrendszerünk megbillen, akkor sajnos szinte minden kórokozóval, vírussal, külső és belső hatással szemben védtelenebbek leszünk, és sokkal könnyebben leesünk a lábunkról. Szintén ide sorolható az emésztőrendszer védelme-védtelensége, a bélflóránk általános állapota, hiszen az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben helyezkedik el.

Az őszi és a tavaszi időszak a legideálisabb, hogy egy-egy immunrendszer szabályozó kúrába belefogjunk, és ebben nagy segítségünkre lesznek a gyógygombák.

Ha már érezzük az alábbi tüneteket, tegyünk próbát egy 30-90 napos gyógygomba kúrával, viszont valójában a prevenció lenne a megoldás, azaz, hogy még a tünetek megjelenése előtt felkészíthessük szervezetünket, és elkerüljük mindezeket:

  • Fáradékonyság, alvási problémák, kimerültség
  • Ingerlékenység
  • Emésztési problémák (székrekedés, puffadás)
  • Meghűléses panaszok, gyulladások, visszatérő, fertőzéses megbetegedések
  • Allergia, keresztallergia

 

GYÓGYGOMBÁK = SUPERFOODOK, A TERMÉSZET EGYIK LEGNAGYOBB AJÁNDÉKAI 

 süngomba hatása

 

Ma már egyre gyakrabban hallani és olvasni a superfood, magyarul szuperélelmiszer kifejezést. De mit is takar valójában?

Olyan élelmiszereket nevezünk így, amik, jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, vagy valamilyen téren kitűnnek az átlagos ételek közül. Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség és a változatosság tekintetében is, ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbb jótékony összetevő található meg bennük, a lehető legkönnyebben hasznosuló formában.

 

FONTOSABB GYÓGYGOMBA FAJTÁK ÉS HATÁSUK 

- Süngomba (cikkünk főszereplője) 

Az agyi és idegi funkciókra pozitívan hat, különösen a memóriára és a kognitív funkciókra. Depresszió és szorongásoldó. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Továbbá szembeszáll az öregedéssel.

 

- Pecsétviaszgomba (Ganoderma) 

A halhatatlanság gombájaként is emlegetik, amit kivételes vírusölő és antioxidáns hatásainak, valamint magas béta-glükán tartalmának köszönhet. Támogatja a központi és perifériás idegrendszer működését, az Alzheimer-kórban szenvedők számára kifejezetten ajánlott.

 

- Combucha 

Hatékony méregtelenítő és fogyást elősegítő gyógygomba, ami támogatja az egészséges bélflóra egyensúlyát is.

 

- Kínai hernyógomba 

Vitaminokban gazdag immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Remek vérnyomás szabályozó, serkenti a májfunkciókat, támogatja a méregtelenítésért felelős belső szerveket. Fogyasztásával könnyebben elkerülhető a vesehomok és a vesekő kialakulása. Jótékonyan hat az idegekre, elősegíti a nyugodt és pihentető alvást.

 

- Shiitake gomba 

Erős, természetes antioxidáns, remek gyulladásgátló és vírusölő, emellett segíti a súlykontrollt, és képes felvenni a harcot és győzedelmeskedni a Candida gombával szemben. Megkönnyítheti a cukorbetegek életét, mivel csökkenti a vércukor szintjét.

Hasonló hatása van a káros LDL-koleszterinre, míg a szervezet számára fontos HDL-koleszterin mennyiségét növeli, így hozzájárulhat a szívbetegségek és az érelmeszesedés megelőzéséhez.

 

- Bokrosgomba 

Nagyon magas béta-glükán tartalmának köszönhetően immunerősítő és támogatja a fogyást. Már tumorellenes hatással is összefüggésbe hozták, mivel magas D2 vitamintartalma révén segíthet a tüdőrák prevenciójában.

 

- Mandulagomba 

A gyógyhatású poliszacharidok ebben a gyógygombában találhatók meg a legnagyobb koncentrációban.

Szintén magas a béta-glükán, az antioxidáns és a rosttartalma, így támogatja a fogyást, mindezt a szervezet méregtelenítő funkcióinak felgyorsításával.

 

MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A SÜNGOMBÁRÓL - 5+1 ÉRV, HOGY TE IS KIPRÓBÁLD!

 süngomba hatása

Az északi féltekén számos területen, Európában, Észak-Amerikában, Kínában és Japánban őshonos.

Már a megjelenése is roppant egyedi, mintha valamilyen különleges kis állatka lenne, ezért is kapta a sün, továbbá az oroszlánsörény jelzőt, de cseppkőgombának is sokan nevezik. Ázsiában nyersen, főzve, szárítva vagy tea formájában fogyasztják. Ízét gyakran a tenger gyümölcseihez hasonlónak írják le, leginkább rákra vagy homárra emlékeztet.

Van egy ősi legenda, mely szerint, akik rendszeresen fogyasztják a kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek, és memóriájuk is szinte tökéletessé válik.

Kínában már több mint 3000 éve használják az alábbi területekre eredményesen:

1. Természetesen magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben, ezáltal védi és szabályozza az immunrendszert. A béta-glükán képes arra, hogy aktiválja a szervezetbe jutott kórokozók elleni védekezésben részt vevő neutrofil granulociták komplement receptorát, ily módon azok felismerik és megsemmisítik a tumorsejteket is. Miután a béta-glükán jelentős immunstimuláló, fogyasztása segít az allergia leküzdésében, de egyes krónikus bőrgyulladások, például az ekcéma megszüntetésében is sikereket értek el vele. Egyes források szerint Japánban és Kínában is kísérleteztek a Covid fertőzöttek kapcsán béta-glükán adásával, és ígéretes eredményeket értek el.

2. Összefüggésbe hozták a depresszió, fásultság és ingerlékenység tüneteinek enyhítésével is, különösképpen a menopauzában szenvedő nők esetében értek el jelentős eredményt.

3. Régóta irigykedve figyeljük az ázsiai hölgyeket, akiknél sokszor szó szerint kimarad ez a rendkívül kellemetlen átmeneti állapot, és keressük rá a magyarázatokat. Vannak, akik a rendszeres szója, különösképpen a tofu fogyasztásában látják a megoldást az esetükben, de az is tény, hogy Kínában és Japánban a gyógygombákat rendszeresen fogyasztják, akár étkezési céllal, akár táplálék-kiegészítőként.

4. A szellemi frissesség és kognitív egészség szintén megfigyelhető a Távol-keleti emberek esetében. Nagyon sokan még bőven nyugdíjas korban is aktívak, dolgoznak és utaznak. Egy régebbi, enyhe kognitív károsodásban szenvedő, 50-80 év közötti felnőtteket vizsgáló japán tanulmány kimutatta, hogy a gombakivonat 16 héten át történő napi fogyasztása javította a kognitív funkciókat. Azonban állapotromlás következett be, miután a résztvevők abbahagyták a kivonat szedését. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat valóban támogathatja az agy egészségét azáltal, hogy serkenti két fontos vegyület, az idegnövekedési faktor (NGF) és az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) létrehozását. Az oroszlánsörény-gomba kivonata ösztönözheti az idegsejtek gyorsabb növekedését és helyreállítását. Idegkárosodott patkányoknál, akik naponta kaptak belőle, gyorsabban regenerálódtak az idegsejtek.

5. Az emésztőrendszerre is kifejezetten jótékonyan hat, beleértve a gyulladásokat, és erősíti a gyomor és a bél nyálkahártyáját. Fontos tudni róla, hogy mindezek mellett a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer rákos megbetegedéseinek kiegészítő kezelésében is előszeretettel alkalmazza az alternatív orvoslás a Távol-Keleten, mivel jelentős áttétképződés-gátló hatást tulajdonítanak neki.

6. Továbbá az sem elhanyagolható e gyógygombánál, hogy a vérlemezkék összetapadását gátolhatja, ezért fontos szerepet játszhat az arra hajlamos személyeknél a vérrögképződés megakadályozásában.

 

Más gyógygombákkal kiegészítve egymás hatásait felerősítik.

 

 

 

 

 

 

Források:

Egészségkalauz

A hagyományos kínai orvoslás

elméleti háttere és alkalmazása Kínában

Oravecz Márk1 ■ Mészáros Judit dr.2

1Semmelweis Egyetem, Doktori Iskola, Budapest, PhD-hallgató

2Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Budapest

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18844328/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/