Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

EGY ÚJABB CSODA KÍNÁBÓL 2. RÉSZ: CORDYCEPS SINENSIS - AVAGY A TÜDŐ ÉS A SZÍV VÉDELMEZŐJE

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

A kínai orvoslás már évezredek óta hatékonyan és sikeresen használja a gyógygombák szó szerint áldásos hatásait nemcsak megelőzésre, de konkrét gyógyításra is. Napjainkban már a nyugati elvekkel és elemekkel összekapcsolva, sőt már Európában, beleértve Magyarországot is egyre népszerűbb a használatuk, mivel itt is már bizonyítottak. Ismerjétek meg a Cordyceps, magyarul a Hernyógomba különleges képességeit, Tóth Gábor - Bio Gabi írásából, és ha felkeltette az érdeklődéseteket lapozzatok vissza egy korábbi cikkünkre, ahol magával a Kínai Medicinával, és a süngombával foglalkozunk részletesen.

A Hernyógomba vitaminokban igen gazdag immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Remek vérnyomás szabályozó, serkenti a májfunkciókat, támogatja a méregtelenítésért felelős belső szerveket. Fogyasztásával könnyebben elkerülhető a vesehomok és a vesekő kialakulása. Jótékonyan hat az idegekre, elősegíti a nyugodt és pihentető alvást. Jól látható, hogy szabályozó hatása igen széles spektrumú, viszont Gábort a most igen aktuális kérdés foglalkoztatta egy csodálatos gombafaj kapcsán, a tüdő és a szív védelme.

 

DRÁGA ÉS ÉRTÉKES 

Eleinte kicsit idegenkedtem a kínai hernyógombától, talán a neve miatt, de aztán ez változott (jobb, ha Cordyceps-nek hívjuk). Ma már a világpiaci ára meghaladja a népszerű szarvasgombáét is. Egyedi életciklussal rendelkezik, egy lepkefaj lárváin telepszik meg télen, átszőve és táptalajként használva azokat a föld alatt. Tavasszal azután ebből a szerves anyagból nőnek ki a hosszúkás termőtestek, amik különleges élettani hatással bírnak. Persze a járványos időkben még nagyobb szerep jutott e gyógygomba fajnak, és tudós kollégáim is felhívták rá a figyelmemet, bizony tapasztaltuk is előnyeit. Ez az időszak, ha másért nem is, de azért "hasznosnak" nevezhető, mert amit csak lehetett, hatóanyagot, gyógynövényt kipróbáltunk, bevetettünk, és a tudomány is elkezdte őket felértékelni. 
A tradicionális keleti népgyógyászatban hosszú évszázadok óta ajánlják tüdőbetegségek, ízületi panaszok, depresszió, vagy kimerült állapot kezelésére.

 

 

KEDVEZŐ HATÁS A TERMÉKENYSÉGRE ÉS A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ÉS A TÜDŐRE

A Himalája magaslati vidékein élő tibeti pásztorok a jakoknál kitűnő termékenységet figyeltek meg, amelyet - mint utóbb kiderült - a Cordyceps nagyban támogatott. A jakok ugyanis a föld alatt felkutatták, majd fogyasztották ezt a gombafajt.
A modern tudomány igazolta a jó hatásokat, eleinte inkább sportolóknál (Peking, 1993, női futók világrekordjai). A regenerációs idők rövidültek, emellett a gyógygomba vérkeringésre, szívműködésére és libidóra gyakorolt jótékony tulajdonságára is fény derült, a tüdő serkentése mellett. Támogatta a hormonháztartás egyensúlyát és elősegítette a tesztoszteron felszabadulását, a korábbi évtizedek kutatásai szerint.
Alá kell húzni a Cordyceps sinensis légzőszervekre és tüdőfunkcióra gyakorolt előnyös hatását, segítségnek bizonyult többek között köhögés és légúti gyulladások esetén (javítja az oxigénfelvételt is). Immunrendszerre gyakorolt stimuláló hatása számos biológiailag aktív hatóanyagra (poliszacharidok, nukleinsav-származékok) vezethető vissza.

 

TOVÁBBI HATÁSOK

 

 

A kínai medicina holisztikus elvei a teljes szervezet gyógyítására törekszik, így nem csak egy-egy tünetet igyekeznek elfedni gyógyszerrel, hanem magát az okot felkutatni és kezelni. Ezért is olyan hatékony kezelési módszerük a gyógygombával való gyógyítás, mivel hatásai igen széleskörűek. 

Magas, természetes vitamintartalmának köszönhetően kiválthatóak vele a szintetikus multivitamin tabletták és immunerősítők, és mivel kedvezően hathat a vércukorszintre, kiegészítő kezelésként használható inzulinrezisztencia, továbbá cukorbetegség esetén is. 

Erős gyulladásgátló mechanizmusai révén kedvezően hathat a szív, és -érrendszer, az emésztőrendszer - azon belül a máj - és az általános egészségi állapotra és a közérzetre. Nagyon sokan számolnak be 3 hónapnyi gyógygomba kúra után jobb energiaszintről és lelkiállapotról is, mivel a hormonokra is pozitív hatással van, továbbá lassíthatja az öregedést is. 

Nagy áldás, hogy a Cordyceps Sinensis koncentrált kivonatához ma már hozzá lehet jutni itthon is, biztonságos, tiszta forrásból, magas minőségben, vegán kapszulába zárva.

Éljünk vele, ha tehetjük, akár kúraszerűen. Kutatói körünk pecsétviaszgombával és júdásfülegomba-kivonattal keverte, a témához jól értő külsős szakértői csapat javaslatára, és étrend-kiegészítő minősítést kapott. 

A pecsétviaszgomba szintén meglepő mennyiségű és minőségű tápanyagot rejt. Jelentős benne a C-vitamin, D-vitamin, magnézium, kalcium, kálium, cink, vas, foszfor, réz és mangán tartalom, germániumot és aminosavat szintén találunk benne. A koleszterinszint- és vércukorszint szabályozását, valamint az inzulintermelés növelését szintén rá lehet bízni. 

A júdásfüle vagy fafülgomba szintén kedvezően hat a gyulladásokra, javasolt kiegészítő kezelés daganatos betegeknél, kemoterápia mellett, vírusos megbetegedések esetén is évezredek óta bizonyítja rátermettségét. 

Mint látjuk, nem lehet eleget írni a gyógygombákról, annyi érték, vezérlő és szabályozó (moduláló) vegyület van bennük. Hiánypótlónak tartjuk a használatukat.