Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

DIVAT-E MÉG FOGYÓKÚRÁZNI 2022-BEN?

Szerzők: Veres Anita - Tóth Gábor

 

Egymást érik a táplálkozási trendek, mégis évről évre egyre több a túlsúlyos és elhízott magyar ember. Hol csúszik el a dolog? Mi lehet a hiba a gépezetben?

Cikkünkben alaposan körbejárjuk a témát, és eláruljuk a hatékony és egyben tartós fogyás titkát. Te velünk tartasz?

 

NÁLAD IS FELLÉPETT A "BIKINI-SZORONGÁS"?

Tegye a szívére a kezét, aki úgy érzi, hogy teljesen elégedett magával május derekán, így, hogy egyik pillanatról a másikra, szó szerint betört a nyár, kopogtatás nélkül.

Lekerült rólunk a komfortzónát jelentő kabát, a hosszúnadrág, és nem érezzük magunkat igazán magabiztosnak. Fogadkozunk, hogy esténként és hétvégén most már tényleg kimegyünk futni, és aggódva figyeljük a bikiniket a kirakatüvegen keresztül. Stresszelünk és gondolkodunk, hogy mi lehetne egy gyors, hatékony, és egyben egészséges megoldás, amit viszonylag kényelmesen és munka, család mellett tudunk alkalmazni.

Sok esetben nincs se idő, se kapacitás a tervezésre, megvalósításra, utána olvasásra, bevásárlásra, receptgyűjtésre.

Pedig most legszívesebben 1-2 nap alatt ledobnánk 5 kilót, ha tehetnénk, de az idő és a feladatok folyton ellenünk dolgoznak.

Ismerős az érzés?

Semmi vész, segítünk, de szükség van rád is: az akaratodra, kitartásodra, erődre, motiváltságodra, mi pedig adjuk mellé a szakmai megoldásokat és a Beachbody programokat, amelynek részleteit szakértőink a korábbi, sikeres programok alapján állították össze, kiegészítve egy hasznos és időtálló e-bookkal.

De először a szomorú tények...

 

A TÉNYEK RÖVIDEN : TÚLSÚLYBAN VERHETETLENEK VAGYUNK EURÓPÁBAN

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, ráadásul az emberek többsége rosszul is ítéli meg ezt - nem ismerve a BMI-t, ideális testsúly tartományt - , tehát sok esetben megengedőbbek vagyunk saját súlyfeleslegünkkel kapcsolatban.

Amíg a férfiasság vagy épp a nőiesség ismérve, vagy akár elvárás az "egészséges pocak" és a kerekded formák, addig az egyén nem is feltétlen okolható mindezért.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyéni ízlésen és az esztétikai kérdéseken túl kell lépni, és az egészség szempontjából foglalkozni a túlsúly kérdésével, amiatt is, mert nagyon sokan még mindig nem látják a párhuzamot a megbetegedés kockázata és a testalkat, illetve az életmód között.

Elszomorító, hogy egyre több a túlsúlyos gyermek és fiatal, egyre gyakoribb és egyre korábban diagnosztizált betegség lett sajnos az inzulinrezisztencia vagy a magasvérnyomás.

A férfiaknál átlagosan 39, míg a nőknél 43 éves korukban mutat legtöbbet a mérleg, a férfiak esetében ez átlagosan 93, a nőknél 80 kilogrammot jelent. Magyarországon a felnőtt lakosság harmada kifejezetten elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában.

 

MIT TEHETÜNK? MIÉRT BUKUNK EL ANNYISZOR?

PREVENCIÓ

Ahogyan a legtöbb klasszikus betegség esetében, úgy az elhízás szempontjából a prevenció kulcsfontosságú.

Tehát a legjobb megelőzni, elkerülni!

Sokan megrökönyödnek azon, ha egy átlagos testalkattal rendelkező ember “odafigyel”, és tudatosan táplálkozik. Holott ez lenne az ideális, és hosszú távon kifizetődő.

Ennek elméleti elemei, hogy ismerjük és legyünk tisztában világosan az elhízás és az életmód, azon belül is a táplálkozás viszonyával, továbbá a mozgás, pihenés, káros szenvedélyek tényezőivel is.

1. Legyünk nyitottak, olvasottak, igyekezzünk a tudomány emészthető formáját magunkévá tenni e területen.

2. Törekedjünk a kiegyensúlyozott és változatosabb táplálkozásra, építsünk be értékes növényi alapanyagokat napi szinten, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonafélék. A mennyiség és minőség szempontjából is figyeljünk, mert nem elég önmagában csak a kalóriákat számolni.

3. Értékeljük át az alábbi szokásainkat is, mint a nassolás, alkoholfogyasztás, és igyekezzünk rendszeresen megmozgatni magunkat.

4. Figyeljünk testünk jelzéseire, rendszeresen méreckedjünk, nem csak mérlegen, kilogrammot nézve, hanem mérőszalaggal, tükörben nyomot követve a változásokat.

 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a helyes életmód a kulcs, ahol természetesen lazább és szigorúbb diétát követő időszakok válthatják fel egymást, a szélsőségek viszont kifejezetten ártalmasak lehetnek a számunkra.

 

EGY HÓNAP ALATT LEADNI 10 ÉV SÚLYFELESLEGÉT?!

Még a legjobbakkal is előfordul, hogy felszalad néhány kiló, akár egy stresszes élethelyzet vagy egyéb okból kifolyólag.

Ha már megtörtént a “baj”, ne essünk kétségbe, és ami még fontosabb, hogy ne meneküljünk realitást nélkülöző hamis ígéretek és csodaszerek erdejébe.

1. A kényelmes “megoldás” nem megoldás, így bíráljuk felül a jól csengő reklámokat, és fogyási célzattal mindig első körben a táplálkozásunkat vizsgáljuk felül, és kezdjük el megreformálni.

2. Vezessünk naplót, hogy mikor, mit és milyen mennyiségben fogyasztunk általánosan, hogy mennyit mozgunk, milyen változás állt be az életünkbe, ami okozhatja a problémát.

3. Majd tudatosan tervezzük meg reális céljainkat, edukálódjunk a témában, tájékozódjunk, ha szükségesnek érezzük, kérjünk segítséget, keressünk hiteles termékeket.

4. Természetesen a legideálisabb megoldás, ha a streetfood és gyorsan elérhető, készételeket azonnal kiiktatjuk az életünkből, és nekiállunk magunknak mindent bevásárolni, elkészíteni, dobozolni, kiszámolni.

 

MIT MIRE CSERÉLJÜNK?

A legtöbbeket a hirtelen váltás riasztja meg, egyrészt a megszokott és szerethető ízvilág elvesztése, másrészt az étkezés körüli vélt vagy valós “macera” veheti el a kezdeti lelkesedést.

1. Sok esetben elég ha egy egy alapanyagot cserélünk ki egy egészségesebb, reform változatra, mint például a liszt, cukor, továbbá a tejtermékek, de remek megoldás az adagok megfelezése, és a így keletkezett űr fel pótlása nyers vagy épp párolt zöldségekkel, vagy a megszokott nassolnivaló kiváltása gyümölcsökkel, vagy fehérjeszeletekkel.

2. A tehéntejről külön érdemes említést tenni. A diéta során az összes tejtermék kiiktatása előnyös (tejtermékek, túrófélék, sajtok, joghurtok is), mivel az összes anyatej (állati is) arra van kódolva, hogy testtömeget növeljen, az összetétele erre predesztinálja, hormonálisan és minden tekintetben - ez az egyetlen célja, a boci gyors testi növekedése, hízása. Az obezitológusok nagy része ezért a tehéntejmentes diétákat sokkal hatékonyabbnak tartja a súlykontroll programokban. Ebből is adódóan a növényi tejet, tofut ajánljuk, a növényi (vegán) sajtokkal azonban óvatosan bánjunk, mivel jórészt kókuszzsír-alapúak.

3. Szintén nagy gyengénk, és egyben észrevétlen kalóriacunami az olajban sütött, vagy gazdagon meglocsolt ételek, ami köztudottan finommá varázsol bármit. Igyekezzünk erről leszokni és a természetes formájában magunkhoz venni az értékes, koleszterinmentes zsírokat, például egy-egy marék olajos maggal vagy avokádóval. Sütésre-főzésre óvatosan, kiskapuként használhatjuk a csíráztatott lenmagot is tartalmazó Slim Flash olajat.

4. A szendvicsek ideje lejárt! Remek és jól működő megoldás, ha édesen indul a reggel!

Egy finom gyümölcsös shake, ropogos granolákkal, változatosan kivitelezve egy kellemes napindító, miközben értékes tápanyagokkal és energiával tölti fel testünket, gondoskodva az ideális anyagcseréről, köszönhetően a teljes értékű, lassú felszívódású szénhidrátoknak és jótékony rostoknak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esti nassolásra, sóvárgásra is megoldást jelent, ha reggel megkapja szervezetünk az édes ízt, így telítődik vagy kitart egész napra.

 

Képünk nem illusztráció! A Blnce-nél ilyen a "fogyókúrás" reggel!

 

MEGOLDÁS A ROHANÓS HÉTKÖZNAPOKRA ÉS AZ UTOLSÓ ÉTKEZÉSEKRE

Vannak olyan valóban hiteles és jól működő professzionális megoldások, amikkel egy-egy klasszikus étkezést könnyedén és gyorsan ki tudunk váltani.

Tapasztalataink szerint a legtöbbeknek a vacsora jelenti a kihívást leggyakrabban, mivel ez az étkezés az, amit már nem tudunk “ledolgozni” és befolyással van az alvásra, regenerációra. Még ha a nap többi részében sikerül is betartanunk a diétát, este nyugodt körülmények között, családi körben minden falat jobban csúszik, jobban esik, hajlamosak vagyunk több kalóriát észrevétlenül is bevinni.

Erre nyújt megoldást a Slim Flash étkezést helyettesítő, fogyást elősegítő shake, amely könnyen és gyorsan, bárhol és bármikor elkészíthető vízzel vagy növényi tejjel, és egy ideális súlykontroll táplálkozásnak megfelelő étkezést eredményez.

 

EGY KIS SZAKMA... FONTOS!

Az inzulinszint jelentős ingadozása kulcsszerepet kap a testzsír felhalmozása terén (egyre több az inzulinrezisztenciával küzdő ember, ami elhízással is párosul), azaz érdemes figyelnünk a vércukorszintünkre. Ugyanakkor a szénhidrátmentes étkezés nem tanácsos, tehát lassú és összetett szénhidrátok mértéktartó adása ajánlott. A Slim Flash termékcsalád egy több évtizedes megfigyelés és több éves magyar kutatói munka eredménye, amely tejsavasan fermentált bio barna rizs és rizskorpa alapú, napi egy vagy két étkezést helyettesítő superfood, a test számára szükséges összes vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel, lassú szénhidrátokkal, élő kultúrákkal, és a képződő GABA és oryzanol segítenek a cukor- és inzulin stabilizálásban, sőt az éhségérzet is szűnik. A legfőbb cél az energia- és szénhidrátszabályozás egyensúlya, valamint az éhség-jóllakottság központ jó "kommunikációja", és a Slim Flash pont a kulcsterületeken segít, és mindezt délután-este folyamán, amikor különösen szükségünk van a mértéktartásra, önuralomra. A Slim Flash teltség- és komfortérzést biztosít, és a GABA-hatás nagyban támogatja a sikeres súlycsökkentést.

Használható rendszeresen, heti néhány alkalommal vagy kúraszerűen 10-30 napig , időszakosan. Teszteltük így is - úgy is, és MŰKÖDIK!