Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

20 POZITÍV HATÁS EGYETLEN ÜVEGBEN – édességkedvelőknek csodálatos finom receptötlettel!

Tóth Gábor cikke

Nagyon szeretjük a csicsóka-sűrítményt – nemcsak azért, mert finom és édes, hanem mert az inulindús csicsóka koncentrátumnak rengeteg hasznos élettani tulajdonsága van. 

 

Amellett és éppen azért, mert az egyik legnépszerűbb a fogyasztóink körében, orvos-biológiai jelentőségét most érdemesnek láttuk összegezni a több évtizedes tudományos kutatások tükrében.                                                             

 

1. A biocsicsóka sűrítmények az úgynevezett civilizációs megbetegedések általános megelőzését szolgáló (preventív) élelmiszerek körébe tartoznak, emellett a kialakult betegségek terápiáját is támogatják: például regeneráció, roboráció, bélrendszeri immunitás növelése, általános immunerősítés.

 

2. Serkentik a bélműködést nem emészthető ballasztanyag (inulin, pektin) tartalmuk révén. Összetételük által egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket (pH-egyensúly, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság, ionizáció, stb.) teremtenek a vékony- és vastagbélben. A megfigyelések szerint a speciális „biokémiai kommunikációt” segítik az élelmiszerek egyéb fitokemikáliái, a bélfal és a hasznos bélflóra között („cross-talk”). Szakmai: A poliftuktozán inulin célzott, szelektív táplálékot nyújt főként a hasznos Lactobacillus és Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára            

 

3. Az inulindús biocsicsókakrémek segíthetik a fogyókúrás programokat, a tartós és eredményes súlycsökkentés kellékei. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogathatják.

 

4. Használatuk, fogyasztásuk egyben hosszan tartó teltségérzést biztosít, mértéktartó, illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is. Ennek oka a termékek prebiotikus tulajdonsága, valamint az inulin agykémiai működésre és vércukorszintre való jótékony, kiegyensúlyozó hatása (éhség-jóllakottság központ egyensúlyának beállítása).

 

5. Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket, azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén. Ez a hatás igen jelentőségteljes a bélvédelem szempontjából, ezért is nevezik az inulint a „bélrendszeri kőművesmunka malterének”, míg maguk a kőművesek az előnyös probiotikus kolóniák (főként a Lakto- és Bifidobaktériumok). Ismeretes bélhámrendszert „nyugtató” hatásuk is.

 

4. A biocsicsókakrémek anyagai igen hasznos fermentumokat, értékes termékeket, intermediereket képezhetnek a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányba tolják, segítik a bélpolipok, a vastagbél- és végbélrák megelőzését, valamint a divertikulumok tisztulását, a gyulladáskeltő folyamatok elkerülését, valamint a pangó széklet okozta káros termékek visszaszorítását. Támogathatják a bélrendszerrel összefüggő egyéb betegségek visszaszorítását, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis bél-szindróma (IBSZ).

 

5. Szerepük lehet a bélrendszeri immunitás, valamint a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában. (Az immunrendszer legnagyobb bástyái a bélrendszerben találhatók.)

 

6. Az inulindús biocsicsókakrémek a „szénhidrátanyagcsere karmestereként” ismertek. Cukoranyagcsere-szabályozó, a kiegyensúlyozott szénhidrát-forgalom és energiafelhasználás megvalósulását segítik. Alacsony glikémiás indexűek. Az elfogyasztott élelmiszer szénhidráttartalmának (egyéb rostokkal együtt) elosztását, a felszívás szabályozását, a cukrok keringési rendszerbe kerülésének „monitorozását” támogatják. E „cukor-kiosztó” szerepük különösen jelentőségteljessé teszi e termékfajtát a glükóz-intoleranciában, cukorbetegségben, elhízásban szenvedők, valamint az édességfüggőséggel küzdők számára.

7. Pozitív hatással lehetnek a triglicerid és „rossz” koleszterin (LDL) szintjére (csökkenthetik).

 

8. Az élelmiszer-függőségeken belül kiemeltenaz édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatja.

 

9. Segítik a rendszeres étkezési ritmus megvalósításátaz éhség-jóllakottság központ egyensúlyának segítéserévén, támogatják a mértéktartó, tudatos életvezetést és étrendet.

 

10. Igen előnyös, rövid szénláncú zsírsavakat képeznek a vastagbélben. Ezek szerepe jelentős a bélrendszeri ozmotikus egyensúlyban, a fogyókúrában és a zsíranyagcserében is. (A prebiotikumok széleskörű kutatása a mai napig folyik.)

 

11. A lelki állóképesség, lelki egyensúly előmozdítóiegyéb tényezőkkel együtt. (A szellemi-lelki egyensúly közvetlen és közvetett összefüggést mutat a szénhidrát- és zsíranyagcserével, amelyeket a biocsicsóka anyagai szabályoznak.)

 

12. Csökkenthetik a hangulati hullámzás, a változó kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehet a stabil személyiség, „kontrollálhatóság” kialakulásában már gyermekkortól kezdve.

 

13. Kezdődő,II. típusú cukorbetegség esetén hatékony eszközei lehetnek a szövődmények megelőzésének, a vércukor-egyensúly támogatása révén.

 

14. Májvédő hatásúak, javíthatják a máj anyagcseréjét és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén történő fogyasztáskor a csicsókasűrítmények a májfunkció értékeit mérhetően javították (szakirodalmi adat). Idült májbetegek egészségi állapotát, életminőségét javítják, elősegítik a májregenerációt az inulindús termékek.

 

15. Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás), léböjtök hasznos kellékei, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának növelői. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatásúak, a böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segítik. Előnyös rostjaik és prebiotikus hatásuk révén a belek regenerációját támogatják, a veséből a húgysavtartamú lerakódásokat távolítják el, általános vízhajtó, vesevédő hatásuk is lehet. A máj méregtelenítésében is szerepet kaphatnak, a korábbiak értelmében. Mivelgyomoremésztést nem igényelnek, a böjt során összetett emésztési mechanizmusokat nem indítanak be.Tápanyagaik gyorsan felszívódnak, inulintartalmuk inkább a vékonybél végső szakaszában és a vastagbélben fejtik ki hatásukat, amely támogatja a léböjtkúrák eredményességét. A termékek egyfajta finomrostos biolé-koncentrátumnak („inulinszirupnak vagy -krémnek”) minősülnek.

 

16. Gyorsítják az alkohol oxidatív lebontását, csökkenthetik az iváskényszert. Az alkohol elvonókúrák hasznos segítői lehetnek, az alkoholbetegek visszaesésének biológiai úton történő akadályozói.Mérhetően javítják az alkoholbetegek életkilátásait.(Idegrendszeri stabilitást segítő hatásuk itt is említendő, javíthatják a beteg pszichés állapotát.)

 

17. Igazolódott az inulindús csicsókatermékek húgysavszint-csökkentő hatása is, amely a köszvényes és húgysavszinttel összefüggő ízületi panaszok csökkentését segítik, rendszeres fogyasztásuk esetén. A köszvény és hiperurikémia megelőzésében és kezelésében jól hasznosíthatók, normalizálják a vér húgysavszintjét, ezzel gátolják a húgysav kristályok létrejövetelét az ízületekben, így elkerülhető a köszvényes roham. (Emellett a csicsókatermékek savtalanító hatása is enyhíti a tüneteket, az ízületek gyógyulási folyamatát segítik.)

 

18. A termékek részt vehetnek az egészséges szájflóra kialakításában, édes ízkarakterük ellenére nem okoznak fogszuvasodást, sőt visszaszorítják a fogágybetegségeket. Ha étkezést követően fogyasztjuk el, nem ajánlatos azonnal fogat mosni (hasznos várni 10-15 percet). Általában étkezés közben ajánljuk a bevitelt, esetleg étkezés előtt 20-30 perccel.

 

Csicsókasűrítmény 

 

A csicsókasűrítmény önmagában is finom (almás ízben is), viszont hoztunk nektek egy klassz, receptet, amit az édességkedvelők nagyon fognak szeretni. Mert nem csak cukorral teli lekváros meg zsírral teli mogyorókrémes kenyeret lehet fogyasztani! 😉 Íme egy milliószor egészségesebb ötlet:

 

Diós (vagy mogyorós- mandulás) csicsóka krém (natúr sűrítményből) 
                    
Hozzávalók: 
                       
10 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
6 tk. karob
1 tk Smart Sweet vagy 1 ek. méz (vagy más természetes édesítőanyag)
1 dl kókuszolaj
2 ek. növényi tejpor
2 tk. csicsóka sűrítmény
víz
                                         
A magot őröljük meg, és minden hozzávalót turmixoljunk össze. Ha a vízből sokat teszünk, akkor lágyabb lesz, és folyékonyabb, ha keveset, akkor csokisabb, keményebb. Amennyiben hűtőszekrényben tartjuk, megszilárdul.
Az arányokat természetesen lehet változtatni, kinek hogy ízlik. Kenhetjük extrudált kenyérre, pirítósra (úgy nagyon finom), de fogyaszthatjuk “csokiként” magában is.