Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

REMÉNY EGY HASNYÁLMIRIGY-DAGANATOS BETEGNÉL - 1. rész

Tóth Gábor cikke

 

Diagnózis: rosszindulatú daganat

2020 októberében egy közeli idős rokonomnál, a sérvműtét utáni normál klinikai kontroll alkalmával „sárgaságra” figyeltek fel: a szem és bőr láthatóan sárgás színűvé vált. Nem is engedték haza, azonnal kivizsgálás indult, majd 2-3 napon belül meg is volt a diagnózis: előrehaladott hasnyálmirigyrák, amely az epevezetéket elkezdte elzárni, ez okozta a sárgaságot.

 

Nehéz lelkiállapotba kerül ilyenkor az ember, és tudjuk, hogy naponta nem kevesen élik át hazánkban is a „rákos lettem” borzalmas hullámvasútját. A leleten sokszor újra elolvassuk az „echoszegény képlet” vagy „térfoglaló terime” kifejezéseket. A békésre tervezett nyugdíjas évek egyszerre horrorfilmbe illő rémületté alakulnak, az ember megszédül, megáll az idő, elhomályosulnak a tárgyak, megjelennek a miértek.

 

Különösen egy világjárvány közepén terhelő egy ilyen diagnózis: harc az idővel és az agyaglábakon egyensúlyozó egészségügyi rendszerrel és a szívét-lelkét beleadó, ám kimerült kórházi személyezettel. Egy beavatkozás révén kis fémcsövet helyeztek az epevezetékbe Összeült az onkoteam és sürgősséggel kemoterápiát kezdtek, amelybe a beteg beleegyezett, mint lehetséges „szalmaszálba”. Kezdetét vette a nagy küzdelem a „polip” ellen, amelynek ki tudja, meddig nyúltak már a karjai a testben.

 

Okai és lefolyása

 

A hasnyálmirigyrák egyre gyakoribb betegség, amely „jön fel” a daganatos betegségek listáján: a vastagbél- és a gyomorrák után következik a tápcsatornát érintő daganatokat tekintve. Pontos okai kevéssé ismertek, általánosan a dohányzást, az alkohol- és kávéfogyasztást, az elhízást, valamint a zsírdús táplálkozást lehet oki tényezőkként megnevezni, a genetikai és környezeti tényezőkön túl. A szakma szerint a növényi alapú mértéktartó étkezés, a gyümölcs- és zöldségbevitel emelése és a káros szenvedélyek kerülése segít a megelőzésben.

 

Alattomos és rejtőzködő betegség, nehezen vehető észre időben, az ultrahang vizsgálat a legalább 2-3 cm-es vagy annál nagyobb képleteket tudja jelezni. Tüneteket csak sok idő múlva okoz, általában akkor, amikor már késő: a környező szerveket behálózta és távoli szervekben is áttéteket okozott. A folyamat felgyorsulását sok esetben a sárgaság jelzi, a szakma szerint ettől kezdve a térfoglalás nagy sebességbe kapcsol, legfeljebb hónapok vannak hátra, orvosi segítség mellett is. Többségük a felismeréskor már nem operálható, és a betegek életkilátásainak lehetőség szerinti emelése (pár hónappal) és a fájdalmak csökkentése a cél. A tünetek között szerepel a jelentős mértékű súlycsökkenés, a hányinger és hányás, a mélyvénás rögösödés (láb ereiben), a következményes cukorbetegség és az erősödő idegi sugárzó fájdalmak. A túlélés esélye operáció mellett is csekély lehet a következő 1-3 év távlatában.

 

Gyorsan elhatalmasodó betegség 

A szakirodalmak egységesen jelzik, hogy a hasnyálmirigy-daganatok legfőbb jellemzője a gyors terjedésre való hajlam, azaz igen rövid idő alatt maga alá gyűri a környező szerveket, és az áttétek is rohamosan, néhány hét vagy hónap alatt elterjednek, a nyirokrendszer útján. Leggyakrabban a májat, tüdőt és csontrendszert érik a metasztázisok. Valószínűleg ez magyarázta a diagnózist felállító orvosok szomorú, részvétet kifejező tekintetét is esetünkben.

 

A rokonom maga is kifejezetten „orvoslátogató” típus, azaz minden fontos kontrollra, szűrésre, mérésre eljárt, amire csak lehetősége volt, naprakész volt a labor- és véreredményeit illetően, a hasi ultrahang és az erek állapotának vizsgálata is rendszeres volt (nem volt epekő). A jelentős túlsúly ellenére (amely jó ideje ízületi bajokat okozott) más problémáról nem tudott, és egy szép, hosszú időskor elé nézett. Tény, hónapok óta (közel egy éve) az egyik, májfunkcióhoz kapcsolódó érték növekedni kezdett, ám a háziorvos jelezte, ezzel nem kell foglalkozni. A diagnózisra a jelzett szám már a normál érték sokszorosa volt. Ekkor jött a váratlan és lesújtó diagnózis: előrehaladott térfoglaló, és az epevezetékre nehezedő hasnyálmirigytumor, melynek mérete: 45 x 26 mm.

 

Újabb baljós hír: a daganat a legrosszabb helyen van

A tumor kiindulhat a hasnyálmirigy farokrészéből, testéből vagy feji részéből. A két előbbi a jobbik eset, de a feji (azaz a patkóbél, epevezeték, máj fő erei felé eső) résznél kialakuló daganat esetében van a legkevesebb remény a gyógyulásra. Jelen esetben ez utóbbit mutatta ki a CT-vizsgálat. Szintén nem jó hír, hogy a korábban műtött köldöksérv helyén (azaz az elsődleges tumortól távolabb) szintén duzzanat jelent meg, és a szövetminta ráksejteket jelzett itt is, összefüggésben az elsődleges daganattal (áttét).

A daganatot az onkoteam inoperabilisnek nyilvánította, protokoll szerint, azaz nem távolítható el műtéti beavatkozással, annyira összekapaszkodott az egyéb belső szervekkel, erekkel. Az áttét és a gyors lefolyás valószínűsíthető.

 

A kemoterápia elkezdésétől a hajhullás és a fogyás is megindult, a beteg tíz kilót vesztett néhány hét leforgása alatt, emellett a vércukorszint látható emelkedésnek indult. A kardiológia kitartóan segített és segít, a diabetológia azonnali (injekciós) inzulinadást helyezett kilátásba, amivel nem élt a beteg egyelőre. Egyben jelezte, ez a folyamat csak rosszabb lesz, nem állítható meg.

 

A kitartás és az élni akarás sokat segített abban, hogy a folyamatot azóta sikerült részlegesen megállítani, mind a daganat fejlődését, mind a vércukorszintet illetően.

Nem adtuk fel a harcot.

 

Nem adtuk fel!

 

A sűrűsödő rossz hírek ellenére hittel és kutató elmével kerestük a megoldásokat. Szakemberekkel, orvosokkal, onkológiai kutatókkal, terapeutákkal, forgalmazókkal konzultáltunk, majd kialakítottunk egy olyan modellt, ahol a kemoterápiát speciális étrendi gyökfogó és sejtroborációt támogató hatóanyagokkal, kiegészítőkkel, gyógynövényekkel kombináltuk. Úgy véltük, ha ezekkel „telítjük” a keringést és a sejteket, a test mindent el fog követni a gyógyulás érdekében. Semmi mást nem  kell tennünk, mint folyamatosan és nagy mennyiségben adni a hatóanyagokat, mellette betartani az orvosi protokollt.

 

A SOTE professzora egy külön „koktélt” állított össze erre az esetre (kemoterápia), előre jelezve, hogy fel kell készülni: „erős lesz”, a szokásosnál is komolyabb hatásokkal, ezért kiemelt kontrollt igényel (vérhigító, kardiológiai megfigyelés, idegi ártalmak, stb.). Nagy mennyiségű B-komplex vitaminokat és magnéziumot írt fel az idegek védelme érdekében.

 

Jó hír: megállt a daganatfejlődés!

 

Nem vagyok orvos, de több mint húsz éve doktori kutatói munkákban veszek részt, kiemelten az antioxidánsokra, védőanyagokra.

Közel fél év „kezelés” után elmondhatjuk, hogy a kemoterápia és a mellette alkalmazott módszerek, hatóanyagok sikert hoztak, a daganatfejlődés szünetel, áttétek nem láthatók, a folyamat lefékeződött, a jelek szerint megállt. Ez a sárgaság kialakulása után hat hónappal ritkaság, tudva, hogy a máj értékek alapján a sárgaság előtt legalább félévvel a daganat elindulhatott.

 

A jelenlegi leletek alapján: „Az inhomogén térfoglalás méretében nem változott, környezetében a zsírszövet denzitása (sűrűsége) emelkedett.” A professzor meglepve nézte a leleteket a hetek alatt: a daganat térfoglalásának – hála Istennek – nincs jele, mérete nem változott, sőt egy vastagodó zsírréteg (azaz zsíros-kötőszövetes tok) kezdi körülvenni, így rokonomat – rendhagyó módon – a professzor visszairányította a sebészet vezetőjéhez, aki újra véleményezi az operálhatóságról (eredménye: javult, de még mindig nem operálható). Hiszünk az istenhit és élni akarás erejében, emellett a természetes, nagy mennyiségben adott speciális növényi hatóanyagokban.

 

Élünk a növényi hatóanyagokkal, rendszeresen és nagy mennyiségben

 

Tudjuk, hogy a ráksejtek normál esetben folyamatosan szaporodnak, a programozott sejthalál az esetükben hiányzik, a ráksejtek agresszívek és „halhatatlanok”. Ez - a korábbiak értelmében - különösképpen így van a hasnyálmirigy-daganatok esetében, amenyiben a szerv feji részében jelenik meg a tumor és sárgasággal jár együtt. Progresszív, láthatóan előrehaladó betegségről beszélünk, amelyet nemhogy megállítani, lassítani is alig lehet, főleg operáció nélkül.

 

Mégis sikerült a „csoda”, és a ráksejtek normál növekedése lassult, fékeződött, megállt, hat hónapos távlatban. Részben a kemoterápia „killer” hatása, részben a növényi hatóanyagok apoptózist bekapcsoló jellege érvényesülhetett, emellett a fogyás megállt és 2 kg-os hízást mutat a mérleg. A hajnövekedés láthatóan elindult, a beteg erőnléte jó, nem fekszik, nincs hányingere és idegfájdalmai, a vércukorszintje kézben tartható, de az étvágyon van mit fokozni még. És ami a legfontosabb: van remény.

 

Az alkalmazott hatóanyagokkal cikksorozatunk második részében foglalkozunk részletesen.

 

Természetesen nem maradhatott ki a nagydózisú C-vitamin, ám ez csak a jéghegy csúcsa.