Ha jól indul a napunk, megfelelő energiával, értékes hatóanyagokkal, az kihat az egész napi energiára, emésztésre, koncentrációra, sőt akár még a lelki állapotunkra is.
A rostban, tápanyagokban gazdag, tudatos növényi alapú reggeli egyértelműen hatással van a fogyásra, a teljes metabolizmusra, beleértve az esti falásrohamokat, vagy épp a “kajakómát”.
Bár a táplálkozási szakemberek egyre inkább hangsúlyozzák az első étkezés, és azon belül is a teljes értékű gabonákra, gyümölcsökre, olajos magvakra alapuló reggelik fontosságát, és azok hatásait a szervezetünkre, mégis sokan hajlamosak vagyunk a reggelit “letudni” egy tejeskávéval, vagy péksütivel vagy szendviccsel.
Az "Okos-reggeli" megalapozza az egész napunkat tehát, sőt ha rendszeresen így indítunk, ez megmutatkozik a testsúlyunkban (súlyfelesleg csökken), közérzetünkben, és nem utolsó sorban az egészségi állapotunkban is. Energikusak, lendületesek leszünk, kevésbé leszünk éhesek, ezáltal mértékletesebben és minőségibb módon tudunk étkezni.
Nézzük meg, hogy a blnce szakértői csapata mit ajánl reggelre tudományos alapokon, illetve saját, személyes tapasztalataik alapján.
ELSŐ LÉPÉS AZ ALAP: A "TEJ" LEGYEN NÖVÉNYI EREDETŰ!
A hagyományos tej egyre megosztóbbá válik, akár a laktózintolerancia, akár a tejfehérje allergia, vagy épp környezetvédelmi okokból és megfontolásból.
Épp ezért, ha biztosra szeretnél menni, válassz kevés összetevőből álló, vagy saját készítésű növényi italokat a reggelid elkészítéséhez. Ma már fillérekből gyorsan elkészíthetjük saját zabtejünket, akár tejkészítő gép nélkül is.
Fotó: 123RF
Blnce tipp:
HÁZI KÉSZÍTÉSŰ ZABTEJ
Hozzávalók 3 adaghoz
1 bögre zabpehely
2,5 bögre víz
fél tk vaníliakivonat
1 ek eritrit/ agavé szirup
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
Tegyünk mindent egy turmixgépbe. Alacsony fokozaton kezdjük el összeturmixolni az alapanyagokat, majd állítsuk magasabb fokozatra, körülbelül 1 percig turmixoljuk. Ha méz helyett datolyát használunk, ehhez a mennyiséghez elég két szem. Ilyenkor turmixoljuk egy kicsit tovább. Apró lyukú szitán szűrjük át a tejet, majd öntsük egy befőttes üvegbe. Hűtőben tároljuk.
Ha bolti növényi italt vásárolunk, figyeljünk a cukor és zsírtartalomra!
MÁSODIK LÉPÉS: BLNCE SUPERFOOD BOOSTER ÉLŐ KULTÚRÁKKAL, VITAMINOKKAL, ROSTOKKAL
A kiegyensúlyozott bélflóra az egészséges immunrendszer alfája és omegája.
A blnce kutatás-fejlesztés program zászlajára tűzte, hogy kíméletes, értékmegőrző és értékteremtő technológiájának köszönhetően olyan szuperélelmiszerekkel teszi teljessé és kényelmessé a mindennapokat, mint a csíráztatás-fermentálás, a pre- és probiotikumok, vagy a kiegyensúlyozott arányú makro- és mikrotápanyagok.
Ezek a funkcionális élelmiszerek, könnyen adagolva 1-1 evőkanállal, segítenek a reggeleket rostban, vitaminokban és értékes nyomelemekben gazdaggá tenni, mindezt káros adalékok, ízfokozók, vagy répacukor hozzáadása nélkül.
Az Immunshake 5in1, a Seniorshake 5in1, a Beautyshake 5in1, vagy épp az étkezést helyettesítő Slim Flash külön-külön, vagy épp egymással variálva, keverve megadja számunkra a fontos és értékes tápanyagokat.
Fotó: Vegakata
Blnce tipp:
"LEGYEN NAGYON ZÖLD!" SMOOTHIE BOWL BY VEGAKATA
2 főre:
1db banán
2 marék spenót levél
1-2cm darabka gyömbér
1 kisebb alma
1 kiwi
1ek. Citromlé
1dl növényi tej
4ek. Blnce Banános Slimflash
HARMADIK LÉPÉS: GYÜMÖLCSÖK ÉS OLAJOS MAGVAK
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy ne féljünk a gyümölcsöktől!
Vétek lenne megvonni magunktól!
Elterjedt nézet sajnos, hogy általánosan óvakodjunk a szénhidrátokról, ezenbelül a gyümölcsöktől is, mert cukrot tartalmaznak. A gyümölcs teljesen máshogy hat a szervezetünkre, mint amikor egy cukros édességet vagy süteményt fogyasztunk el. A gyümölcsök teljes értékű, természetes élelmiszerek, sőt alapélelmiszernek kéne lenniük, napi rendszeres fogyasztással.
Mivel a gyümölcsök természetes rostokat és vitaminokat tartalmaznak, és energiával töltenek fel bennünket, használjuk őket bátran a reggelink készítése során!
A banán krémessége és édessége okán tökéletessé teszi a turmixokat, vagy akár bele is karikázhatjuk őket a reggelinkbe.
A piros bogyós gyümölcsöket szintén kifejezetten javasolt napi szinten fogyasztanunk, kiemelkedően magas antioxidáns tartalmuk okán természetes segítséget nyújthatnak az oxidatív stresszel szemben.
Használhatunk friss vagy akár aszalt, liofilizált gyümölcsöket is - fő a változatosság! Igyekezzünk hazai, bio és szezonális gyümölcsöket előnyben részesíteni!
Fotó: Vegakata
Blnce tipp:
KÖRTÉS FAHÉJAS CSOKIS SMOOTHIE BOWL BY VEGAKATA
4dl növényi tej
1,5db körte (a maradék fél mehet díszíteshez)
4ek. Csokis Immunshake
2ek. Csokis protein
1ek. holland kakaópor
1/4 tk. Fahéj
A tetejére: granola, körte, fahéj, 1 marék pirított mandula-mogyi-kesu mix
NEGYEDIK LÉPÉS: ÉRTÉKES GABONA FORRÁSOK - GRANOLA & CRUNCHY
Koronázzuk meg reggelinket olyan teljes értékű, lassú felszívódású szénhidrátban gazdag fehérje és vitamin forrásokkal, mint a granola és a csíráztatott lenmag crunchy.
A zabkásával ellentétben a granola már hőkezelésen esett át, így könnyebben emészthető, ropogós és finom. Míg a csíráztatott lenmag crunchy cink, szelén és rézforrás.
Fotó: Vegakata
Blnce tipp:
SELYMES ZÖLD SMOOTHIE BOWL BY VEGAKATA
2 fagyasztott banán
1 puha avokádó
2 marék spenót
4ek. Banános Slimflash
1ek. Vaníliás protein
Kb.1,5-2dl Rizstej
Krémesre turmixoljuk.
Tetején:
Csokis granola
Lenmag Crunchy
Fehér faeper
Málna
Eper
Csoki menta (ebből a mentaféléből egy kis marékkal bele is lehetett volna turmixolni, nagyon finii)
Egyszerűen pazar!
ÖTÖDIK LÉPÉS: FOGYASZD EGÉSZSÉGGEL!
Szó szerint!
Fontos, hogy a reggelinket nyugodtan, lassan és alaposan megrágva fogyasszuk el. Ne kapkodjunk! Élvezzük a természetes valódi ízeket. Készüljünk fel lelkiekben is az előttünk álló napra!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
További receptekért látogass el zárt Facebook csoportunkba!