Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Minden, amit az élelmi rostokról tudni érdemes - 1. rész

Az emberi szervezetben az élelmi rostok széleskörű feladatokat látnak el, hatásaik lényegében az egész szervezetben érezhetők. Megkülönböztetünk vízben oldódó, vízben nem oldódó, illetve fermentálható rostokat. Mindegyik rostfajtának meg van a maga feladata, így fontos a változatos bevitel. Felnőttek esetében általánosan a 20-35 gramm élelmi rost napi ajánlása jellemző a prevencióban, amelyet növényi nyersanyagok fogyasztásával fedezhetünk. A rostok megfelelő működéséhez fontos az elégséges folyadékbevitel. A mikrobiom egyensúlyának fenntartásához, bélmotilitáshoz, egyes anyagok felszívódásának növeléséhez, vagy mások gátlásához,  hasznos anyagok termelődéséhez hozzájárulnak. Azonban a rostok sok előnye mellett az óvatosságra, egyénre szabott használatra is szükség van. Egyes bélbetegségeknél megfontolt rostválasztásra és bevitelre van szükség.