Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

REGENERÁLÓDJ ÚGY, MINT A PROFIK - REGENERÁCIÓ FELSŐFOKON, TUDOMÁNYOSAN

Te már hallottál a regenerálódás fontosságáról? Akár igen, akár nem, ez a cikk neked szól! A helyes, döntően növényi alapokra épülő étkezés és a rendszeres sportolás mellett van egy kiemelt életmódpillér, ami mára már szakmai berkekben is (orvosok, táplálkozástudományi és életmódszakértők) egyre gyakrabban előkerül, ez pedig a minőségi regeneráció. 

A fizikai és szellemi munka, a stressz, az oxidatív folyamatok - beleértve az egyébként jótékony hatású és egyben elengedhetetlen testmozgást és izommunkát - mind mind igénylik, hogy szervezetünk regenerálódása megtörténjen és helyrebillenjen az egyensúly. 

Bio Gabi legfrissebb írásában ennek a fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Szerintünk te sem mondasz nemet a felsőfokú regenerálódásra!

Tarts velünk, és nem fogod megbánni!

 

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

 

REGENERÁCIÓ FELSŐFOKON

 

A fehérjepótláson túl - nem (csak) a fehérjefogyasztásod a kulcs! 

Amikor regenerációról, azaz a szövetek helyreállításáról van szó, gyakran a fehérjepótlás kérdése kerül elő. Természetesen ez fontos, hiszen az új sejtek jórészt aminosavak láncaiból, fehérjékből fognak felépülni. Ennél azonban jóval többről van szó a helyreállító munka során: szabályozókról, karmesterekről, antioxidánsokról, keringésjavításról.

 


ÚT A CÉLHOZ HASZNOS ESZKÖZÖKKEL

 

Első a hajszálerek átjárhatósága

Az egyik kulcs a keringési rendszer, ezen belül is a hajszálerek működésének a serkentése, ezek lesznek azok az eszközök, amiken keresztül a tápanyagok hatékonyan eljutnak a megfelelő szövetekhez. A hajszálerek „nyitása” nélkül beszerezhetjük a leghasznosabb sejtregeneráló anyagokat, végül nem tudnak eljutni az érintett szervekhez és jelentős részük kárba veszik.

A kutatások rávilágítottak arra, hogy az érfalak, kapillárisok belső falában az ún. epitélsejtek működésének javításával, illetve a nitrogén-oxid felszabadulásával komoly regenerációt támogató hatások érhetők el.
E tekintetben az arginin mellett adott citrullin aminosavak, valamint a proantocianidok (OPC) szerepe kiemelkedő, egyéb vegyületek mellett.


Arginin és citrullin

Nem esszenciális, mégis igen lényeges aminosavakról van szó. Egyes élelmiszerekben, gyümölcsökben (pl. dinnye), zöldségfélékben (tök, zöld levelek), hüvelyesekben, diófélékben megtalálhatók, külön adva a hatásuk jól kifejeződik, az edzések intenzitására, a teljesítőképességre és az érfalak védelmére nézve is. Nagy számú anyagcsere-folyamat részvevőiként tartják számon e két aminosavat a szakirodalmak.

Az L-arginin az energianyerésben, ATP-szintézisben játszik nagy szerepet, a kreatin-foszfát előanyagaként megnövelheti a teljesítőképességet az anaerob tevékenységek során. Adásakor mérhetően növekszik az izomzat kreatinszintje.

Általános ülő életmód mellett kiemeltebb feladata nincs, ám erős fizikai munka során a felértékelődik ez az aminosav, és a kutatások szerint a külön adása előnyös, mellékhatása nincs.

Az L-arginin megemeli az erek ún. epitélsejtjeinek nitrogénoxid-termelését, így vérben is emelkedik ez az anyag. Hatására az érfalak ellazulnak és kismértékben kitágulnak, így növekszik a tápanyag- és oxigénellátás.

Az említett két fő okból adódóan - az ATP- és az NO-termelés támogatása – az arginin a sporttudományban a regenerációs folyamatok egyik nagy segítőjeként jelent meg.

Az L-citrullin szintén az ATP-termelésben, a fáradságérzés csökkentésében kap szerepet, az izom- és idegi kifáradás enyhítését is támogathatja. A szervezetben az L-citrullin az L-arginin előanyaga, ám külön adása hatékonyabbá teheti az arginin működését, az átalakulás miatti késleltetett hatások miatt. Argininnal együtt használva mind rövid- mind hosszútávon érezhető az argininhatás.

Az intenzív izommunka során az anyagcseretermékek megnövekednek az izomzatban, ezért a hajszálerek nyitása és a nitrogén-oxid szintjének emelése hasznos a metabolitok eltávozása és a későbbi helyreállító folyamatok terén.

Összegezve tehát az L-arginin és annak előanyaga, az L-citrullin az anyagcsere-folyamatok szabályozásában (ATP - energianyerés) és a munkát végző izmokhoz történő hatékony tápanyagszállításban és a képződő termékek elszállításában segíthet. Tekintettel arra, hogy az anaerob munka során felhalmozódó tejsav révén megjelenő „savasodás” is befolyásolja az edzéseket és a sportteljesítményt, így ennek az anyagnak a jobb eltávolítása (májba szállítása) is fontos szempont, amely enyhíti a tejsav által okozott izomfáradságot.

 


Hatásaikat természetesen nemcsak a sporttáplálkozásban, hanem férfi problémák és időskori érkárosodások, műtétek utáni lábadozás esetében is kiaknázza ma már a tudomány, tehát minden olyan helyzetben, ahol a tápanyagok és az oxigén nagyobb mérvű adása, valamint a hajszálerek működése kiemelkedően fontos.


Proantocianidok, cink és szelén

A regeneráció fontos kellékei a biológia egyik legintenzívebb antioxidánsai, az ún. oligomer proantocianidok vagy OPC-k. A szőlőmaggal kapcsolatos kutatások komolyabban rávilágítottak az OPC-k hasznosságára, majd elkezdték kutatni az egyéb bogyósok magkivonatait is, amelyek meglepő, kiemelkedő eredményeket hoztak. Szabad gyököket lefogó szerepük jelentős, általánosan segítik az oxidációs folyamatok gátlását már kis koncentrációban.

A proantocianidok (tanninok) a bioflavonoidok és polifenolok nagy csoportján belül foglalnak helyet és elemét képezik az „elit csapatnak”, azaz a vezető 110-es antioxidáns listának (a jelenleg ismert leghatékonyabb vegyületekról van szó).

A kutatásokban ismertek gyulladásgátló, antibakteriális, alvadásgátló és értágító anyagokként. A C- és E-vitaminnál sokszorta hatásosabbak, különösen jól semlegesítik a szabad hidroxilgyököket és megelőzik a lipidperoxidációt. Serkentik a megfelelő vérkeringést, erősíthetik a véredények falát, javíthatják a hajszálér-kapillárisok szilárdságát. A jó hajszálkeringés különösen az agy, a szem és a végtagok, ízületek működésében nagy jelentőségű, emellett a sportolás utáni regeneráció során.

Nem feledkezhetünk el a cinkről és a szelénről sem. A cink részt vesz a sav-bázis egyensúly, a normál szellemi működés, a normál csontozat, a haj, a köröm és a bőr állapotának fenntartásában, a normál immunrendszeri működésben és az oxidatív stressz csökkentésében, így a regeneráció fontos láncszeme.

A szelén szintén az immunrendszeri működéseket és az oxidációs stresszek elleni küzdelmet segíti, emellett a pajzsmirigy egyik szabályozója is.

 


Egyéb megújulást segítő anyagok

A szöveteket helyreállítására irányuló szakirodalmak a járványos idők kapcsán megszaporodtak, így ráirányult a figyelem a fekete köményre és a görögszénamagra. Mindkét szuperélelmiszer olyan természetes hatóanyagokat hordoz, amelyek a sejtek és az érhálózat rekonstrukcióját támogathatják.

 


EGYSÉGBEN AZ ERŐ - AVAGY AZ EGYÜTTES ALKALMAZÁS ELŐNYEI SPORTOLÁS ELŐTT ÉS UTÁN

 

Ha megfelelő vegyületeket teszünk egymás mellé (azaz egyidejűleg hatnak), akkor ezek szinergenciája, együttes hatásai érvényesülnek, ami szakmai értelemben előnyösebb, mint külön adásuk.
A regeneráció támogatását célzó tudományos munkákat alkalmazhatjuk sportolás előtt 1-2 órával, ilyenkor az edzés közben hatnak (teljesítmény, erőnlét – ATP- mechanizmusok, tejsav és metabolitok eltávolítása). A sportolást követően adva ezeket (pihenési időszak), a tápanyag-utánpótlásban és a szövetregenerációban kaphatnak feladatokat.


Hazai tudományos munka a minőségi regenerációért

A blnce egyik újabb tudományos munkájában a doktori kör csíráztatott és fermentált feketeköménymag-lisztet, görögszénamag-lisztet, L-arginint, L-citrullint, cinket, szelént és proantocianidint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulás terméket alakított ki a sportteljesítmény és a regeneráció segítés céljából, szakirodalmi háttérrel és népgyógyászati tapasztalatokkal. A cél egy komoly szinergencia, azaz egymást támogató hatás kialakítása, a klinikumból ismert kulcsvegyületek segítségével.

A korábbiak értelmében az L-arginint és az L-citrullint hatékonyan kiegészítik egymást, a nyomelemek az oxidációs stresszt hivatottak csökkenteni, a fekete kömény és görögszénamag pedig egyéb értékes anyagokat adnak a keverékhez, utóbbiakat külön csíráztattuk és tejsavasan erjesztettük. A termék adalékanyagokat nem tartalmaz és vegán kapszulákban került forgalomba.

 

 

VISSZAJELZÉS ELSŐ KÉZBŐL - PICABO WELTZIEN TÁPLÁLKOZÁSI ÉS ÉLETMÓD SZAKÉRTŐ AJÁNLÁSA A BLNCE REGENERÁLÓ KAPSZULA KIPRÓBÁLÁSÁT KÖVETŐEN

 "Az a Blnce fejlesztés, ami nem hiányozhat a mindennapokból!"


Egy hónapja használom a blnce Regeneráló kapszuláját, a javaslatnak megfelelően reggel és este. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy kipróbálhattam, hiszen nem csak mentálisan, hanem fizikálisan is igen aktív vagyok. Heti 4 alkalommal edzek 120percet. Most több a súlyzós, erősítő edzés és a kardió, tehát abszolút feszegetem a határokat.

Abszolút szerelem ez a fejlesztés, biztosan alkalmazni fogom a továbbiakban is.

Annak ellenére hogy megterhelő, intenzív edzéseim vannak, a testem csodásan fejlődik és nyoma sincs a napokig, hosszan tartó fájdalmas izomláznak. Eleinte ugyan kételkedtem, hogy ez biztosan azért van, mert valamit rosszul csinálok, aztán tudatosult bennem, hogy itt van a Regeneráló kapszula és teljes bizonyossággal állíthatom, hogy ennek a hatását élvezhetem.

Összetételét tekintve maximálisan támogatja a regenerálódást, hozzájárul az érfalak és hajszálerek működéséhez. Mindezek mellett glutén és állati összetevőktől mentes, vegán étrendkiegészítő.

Csodás hatóanyagok kombinálva csíráztatással, fermentálással, így fokozva szervezetünkre gyakorolt hatásukat!

L-arginin és az L-citrullin - nem esszenciális aminosavak - hatásai: részt vesznek az immuntámogatásban, az anyagcsere-, az energiaszint, a vércukor- és az inzulintermelés szabályozásában, a zsírcsökkentésben és fogyásban betöltött támogató szerepük is jelentős, közvetett utakon.

Cink és Szélén: hozzájárul a bőr, a körmök és a haj egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Feketeköménymag-liszt: A feketeköménymagot ősidők óta ismeri az ember. A kínai és ajurvédikus gyógyászatban régóta használják, mint "mindent gyógyító" gyógynövény. Mindezt baktérium- és vírusölő, valamint gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező összetevőinek köszönheti.



Teljes szívből ajánlom mindenkinek. 

 




Irodalmak:

Bendahan, D., et al. Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle. British Journal of Sports Medicine. 36(4):282-289, 2002.

Berthe, M. C., et al. High plasma citrulline and arginine levels ensured by sustained-release citrulline supplementation in rats. Nutrition. 2011.

Quadan F, Petereit F, Mansoor K et al. (2006): Antioxidant oligomeric proanthocyanidins from Cistus salvifolius. Natural Product Research. Vol 20. p. 1216-1224.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786410600899225?journalCode=gnpl20

Rauf A, Imran M et al. (2019): Proanthocyanidins: A comprehensive review. Biomedicine & Pharmacotherapy. Vol. 116.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S075333221930