Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A TUDOMÁNY LEGÚJABB FELFEDEZÉSEI: A MAGAS FLAVONOID-TARTALMÚ NÖVÉNYI KIVONATOK

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

 

A SHIELD új magyar étrend-kiegészítő bemutatása

Vitaminhatású vegyületek

Az ember azt gondolná, a vitaminok felfedezésével megtaláltuk a maximumot. Nos, vannak a vitaminoknál is sokoldalúbb vegyületek: a polifenolok és a flavonoidok. Ez utóbbiakat vitaminszerű anyagoknak is nevezik, de élettani szerepük túlmutat például a C-vitamin munkáján.
Kutatócsoportunk évek óta kitüntetett figyelmet fordít az ún. karmester és edukátor vegyületekre, ezek fontos szabályozó folyamatokban vesznek részt és be tudnak kapcsolódni számos helyen a sejtvédelembe, az oxidatív gyökök elleni harcba.

 

A tudomány felismerte a flavonoidok jelentőségét

Ma már elmondható, hogy a polifenolokkal és a flavonoidokkal kapcsolatos szakirodalmak száma szinte tengernyi, és évről évre újabb kutatási eredmények látnak napvilágot.
Megalkották a világon jelenleg ismert leghatékonyabb gyökfogó vegyületeinek listáját is, ez nagy segítséget nyújt a szakmai munkákhoz is, a lista persze folyamatosan formálódik – számtalan polifenol képezi ennek részét.

 

Fontosak az egyedi hatóanyagok és azok párosításai is

A kutatások részben az egyedi hatóanyagokat vizsgálják, részben az egyes vegyület - párosításokat, ez utóbbiak a hatékonyság, hatásosság növekedését eredményezik az emberi szervezetben, mivel számos anyag (polifenol) együtt dolgozik, egymást segíti, illetve a vitaminok regenerációjában vesz részt.

 flavonoids foods

Új magyar tudományos munka: A SHIELD

Magyar tudományos munka eredményeként egyedi növényi kivonat- és
vegyületpárosítással létrejött egy új, vegán, gluténmentes étrend-kiegészítő: a SHIELD.

Öt értékes növényi kivonatot vagy annak valamely vegyületét tartalmazza, két további anyag, lucernafű és koenzim Q10 kíséretében (ez utóbbi is vitaminszerű anyag).


Az öt egymást támogató polifenol- és flavonoid-komplex, koenzim Q10-zel és lucernafű-klorofillal

A szakirodalmak jelzik a három „ász” együttes, igen hatékony működését, ezek: a (koffeinmentes) zöldtea-, a kurkuma- és a gránátalma flavonoidok. Sorrendben 98%-os, 95%-os és 50%-os flavonoidtartalmú kivonatokat alkalmaztunk, amelyek a szakmában felettébb komoly standardizált koncentrátumok.
További két anyagként rezveratrolt és citrusflavonoidokat adtuk a keverékhez, megfelelő mennyiségben, ezek mellé koenzim Q10 és lucernafűpor került.
Fontos tehát, hogy nem por formájú élelmiszereket alkalmaztunk (kurkumapor,
gránátalmapor, citrushéj, pirosszőlőhéj stb.), hanem azok por formájú, magas
hatóanyagtartalmú kivonatainak por alakját.

A zöld tea esetében a szakirodalmak kiemelik az epigallocatechin-gallátot (EGCG), a kurkumából a kurkumint, a gránátalmából pedig az ellagsavat és a punikalagint. Magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat alkalmaztunk a fejlesztéskor, a kivonatokban lévő flavonoidtartalmat minden esetben jeleztük a leírásokban, emellett polifenolok széles skáláját is tartalmazzák, ám ezeket nehéz volna egyenként kiemelni és kimérni, annyira komplex anyagok.

A gránátalma-kivonatnak például 50%-a tiszta flavonoid, emellett tehát polifenolokat hordoz, a citrusflavonoidok esetében 25% a flavonoidok aránya, mellettük egyéb értékes és sokoldalú anyagokkal, polfenolokkal.
A koenzim Q10 támogató anyagként (szinergensként) van jelen a kapszulákban.

 

Innovatív megoldás: reggeli és esti kapszulák

A párosítások hasznosak és fontosak, ám éltünk egy másik szakmai elvvel is: a reggeli és az esti elosztással, így egy napon belül minden hatóanyag bejut a szervezetbe – az egyik csoport napközben, a másik éjjel fejti ki a hatásait. Mivel koffeinmentes zöldtea-kivonatot alkalmaztunk, így ez utóbbit akár este is be lehet venni.

A kétféle kapszulát a színük megkülönbözteti: egy sárga és egy zöldesbarna színű kapszula került az üvegekbe, mindkettőből 30-30 darab, azaz egy havi adag (napi 1 kapszula reggel és 1 este, a sorrendnek nincs jelentősége).

Adalékanyagok, csomósodásgátlók nélküli vegán, könnyen használható forma

A keveréket sikerült 100%-ban adalékanyagok nélkül kapszuláznunk – ez gyakran nem könnyű, mivel a szemcsék összetapadnak. Egy korszerű módszer segítségével azonban megoldottuk, hogy csak a természetes komponensek kerüljenek a cellulózkapszulákba, még az ilyenkor általánosan használatos anyagokat is kiiktattuk (pl. Mg-sztearát, szilícium- dioxid).

A termék nem tartalmaz zselatint és más állati eredetű származékot, cukrot, tejfehérjét- és tejcukrot, szójafehérjét és glutént sem.
A kapszulák kis méretűek, könnyen lenyelhető formák, a kétféle kapszula jól
megkülönböztethető.

 

Pontosan miből mennyit tartalmaz a SHIELD és kiknek és hogyan ajánlott?

Egy üvegben kétféle kapszulából 30-30 db található.

Összetevők és mennyiségek kapszulánként:

1. kapszula (zöldesbarna színű): koffeinmentes zöldtea-flavonoidok (100 mg, ebből flavonoidok: 98 mg), gránátalma-kivonat (80 mg, ebből flavonoidok: 40 mg), lucernafű (120 mg).

2. kapszula (sárga színű): citrusflavonoidok (100 mg, ebből flavonoidok: 25 mg),
kurkumakivonat (100 mg, ebből flavonoidok: 95 mg), rezveratrol (tiszta polifenol: 80 mg), koenzim Q10 (20 mg),

Kapszulahéj: mikrokristályos cellulóz (természetes, növényi rostanyag)

Kiknek ajánljuk? Felnőtt nőknek és férfiaknak, valamint 12 év feletti gyerekeknek (a kapszula lenyelése miatt a korhatár, a hatóanyagok hat éves kortól adhatók, a kapszula szétnyitása révén).
Várandós és szoptatós anyák, valamint szervátültetett emberek kérjék ki orvosuk tanácsát!

Hogyan használjuk? Napi 2 x 1 kapszula (1 reggel és 1 este) étkezés előtt vagy étkezés után 45-60 perccel bő folyadékkal lenyelve. Használható a sárga kapszula reggel, a zöldesbarna este, vagy fordítva is (nincs jelentősége), de egy napon belül mindkét formából egy kapszula adása javasolt. Ez a kulcs: a 24 óra alatti adása mindkét kapszulafajtának.



Mi a jelentősége a SHIELD étrend-kiegészítőnek a mindennapokban?

Amint arról már szó volt, a növényi kivonatokban lévő bioflavonoidokat és polifenolokat a tudomány ún. vitaminhatású anyagoknak nevezi, mivel nagyon hasonló biológiai folyamatokban vesznek részt, mint maguk a vitaminok (és nyomelemek).
Ma már ismert, hogy minden növényre jellemző a saját polifenol- és flavonoid összetétele, ezeket a szakma folyamatosan kutatja, vizsgálja és beilleszti a táplálkozásba.
Annyira komplex ez a kérdéskör, hogy a szakma a mai napig kutatja a témát és nem ismeri az összes pozitív összefüggést, belső korrelációt a növényi polifenolokkal kapcsolatosan.

A kivonatok étrend-kiegészítőként való alkalmazása viszonylag új keletű modell és ahogy fejlődik ez a tudományág, egyre több értékes vegyületet vonnak be az étrendbe. A kivonatok lehetővé teszik, hogy egyes értékes flavonoidokat úgy tudjunk nagyobb mennyiségben bevinni, hogy ahhoz nem kell tetemes mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldségfélét fogyasztani – szinte lehetetlen is lenne ennyi növényt megenni naponta.

A hazai tudományos munka keretében összeállított SHIELD étrend-kiegészítőben tehát a kutatásokban nagy szerepet kapó három „ászt”, a zöldtea-, a kurkuma- és a gránátalma flavonoidokat társítottuk, ezek együttes alkalmazását a szakirodalmak javasolják. Mellettük jelen van a szintén ismert rezveratrol és a citrusflavonoidok is, lucernafű és koenzim Q10 kíséretében.

Igyekeztünk úgy társítani és olyan mennyiségben alkalmazni a flavonoidokat, hogy azok hatásossága megfeleljen a szakirodalmi ajánlásoknak és párhuzamosan egymás hatásait tudják támogatni.
Mivel ilyen keverékek esetén a túl sok értékes hatóanyag egymás melletti adása helyett hasznosabb a napszakok szerinti porciózás, így elosztottuk reggeli és esti kapszulára a keveréket, a nagyobb hatékonyság érdekében, így egy napon belül mind az öt nagy flavonoid-komplex bejut a szervezetbe, a kísérő anyagokkal (lucernafű, koenzim Q10) együtt.
Javasolt, hogy az említett reggeli és esti elosztással egy napon belül mindkét keveréket alkalmazzuk.

 

polyphenol foods

Egy havi adag SHIELD mintegy 13 kg 100%-os színes gyümölcslével és 28 liter 100%-os színes zöldséglével összemérhető mennyiségű flavonoidot hordoz

A flavonoidokra standardizált növényi kivonatok esetében igen koncentrált hatóanyagokról beszélhetünk.

A SHIELD napi adagja 460 mg tiszta növényi kivonatot, ezen belül 338 mg tiszta
flavonoidot tartalmaz (rezveratrollal együtt, ez inkább polifenol-jellegű vegyület).
Szakmai értelemben ez jelentős mennyiség mindennapi szinten, ami mintegy fél liter frissen préselt színes bogyós és egy liter színes zöldséglében mérhető flavonoidnak felel meg. Napi szinten ilyen mennyiségű levet kevesen fogyasztanak vagy engedhetnek meg maguknak.

Nyilván fontos a naponkénti gyümölcs- és zöldségbevitel, ám ahhoz, hogy több száz milligramm tiszta flavonoidot bevigyünk, tetemes mennyiségű növényt kellene fogyasztanunk, ezeket is főleg préselt, 100%-os levek formájában – ez ma nem életszerű.

Különösen igaz ez a zöld tea (nem tudunk annyit inni belőle, a koffeintartalma, élénkítő hatása miatt sem, a SHIELD koffeinmentes formát tartalmaz), valamint a kurkuma esetében, utóbbi fűszernövény nem azonos a magas kurkumintartalmú szakmai fajtákkal (a legmagasabb hatóanyag-tartalmú, 95%-os kivonatot alkalmaztuk).

Kevesen vannak, akik napi szinten 50-100 mg-nál több flavonoidot be tudnak vinni növényekkel, vagy levekkel a szervezetükbe, minden egyes nap, oxalátok, puffasztó anyagok nélkül (még kifejezetten egészségtudatos étkezés mellett is nehéz).

A SHIELD étrend-kiegészítő stabilan (számszerűen) ennek sokszorosát tudja biztosítani úgy, hogy az emésztőrendszerben komfortérzést hoz létre, a hatóanyagok jól fel tudnak szívódni.

Egy havi SHIELD kapszula mintegy 13 liter színes gyümölcslével (100%-os) és mintegy 28 liter színes zöldséglével (100%-os) egyenértékű, összemérhető mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Ez jelentős mennyiség és fegyvertény.

Figyelem: a magas hatóanyag-tartamú színes kivonatok (különösen a sárga színű kurkuma) jellegükből adódóan megszínezhetik a velük érintkező bőrt, ruházatot. A kapszulák külső felületére nyomokban kerülhetnek kivonatok a gyártás során, ezért a kapszulákat érdemes az üvegből egy kiskanálba téve bevenni!

 

juice