Iratkozzon fel TÓTH GÁBOR hírlevelére!

Rólunk

„Made in Earth”


Munkánk és tevékenységünk célja az információadás, a szemléletformálás és termékfejlesztés, illetve a funkcionális-, a bio- és a reformélelmiszerek közreadása, elérhetővé tétele a közforgalomban.
Tevékenységünk több síkon zajlik. Részben fontos a fogyasztói oldal motiválása, és az ok-okozati összefüggések feltárása, akár helyi szinten (előadások, programok), akár az internetes közösségi oldalak és a média segítségével. Az információ sokakat hozzásegít ahhoz, hogy tudatos döntéseket hozhasson.
A másik oldal az ipari, kisüzemi, gyártói-fejlesztői oldal. Sajnos nem várhatjuk, hogy az élelmiszeripar főbb csapásirányai megváltoznak, így belevágunk a szakmai munkába, tudósokkal, szakemberekkel, dietetikusokkal, mesterszakáccsal kisüzemekkel és fejlesztő-laboratóriumokkal.
Szemléletmódunk és Hitvallásunk – Védelem és Felelősség – Protection and Responsibility
„Fejlesztünk és védünk” – HID – Health, Innovation, Development
Hiszünk abban, hogy létezik független tudományos kutatói munka, amely nem érdekek mentén halad. Hiszünk az ismeretterjesztés és tájékoztatás erejében. A hatékony és lényegre törő infomációközlés hatására az ember képes megreformálni életét, ha megérti, hogy ez saját érdeke, sőt rövidebb-hosszabb távon családja és a társadalom érdeke is. Egyszerűen alapszükségletünk az egészség. Ne feledjük a mondást: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden: semmi.”
Hiszünk abban, hogy a betegségek legnagyobb része megelőzhető, de ehhez az egyén hathatós segítsége, akaratereje és a jó szokások rendszeres gyakorlása szükséges. Az egészség – ahogy az emberi személyiség is – nem egy nap vagy egy hét munkája. Hónapok-évek alatt alakulnak ki a jó életvezetési modellek, amelyek igazoltan segítenek a betegségmegelőzésben. A változáshoz szellemi-lelki erő szükséges. Ezen felül az egészségesen élő embert – jóllehet eleinte talán csodabogárnak nézik, és mosolyognak rajta – idővel mintának tekintik, ha látják átlag feletti erejét és állóképességét.
Hiszünk a fokozatos, ám folyamatos változás eredményességében. Az elmúlt évtizedek igazolták, hogy azok az étrendi modellek, amelyek meghagyják a régi szokásokat és a „mindent szabad, csak mértékkel” elvet képviselik, nem hoznak eredményt. Szükség lehet egy-egy élelmiszer vagy élelmiszer-csoport kiiktatására a javulás érdekében. Ne felejtsük el, hogy a világszéles ipari érdek a fogyasztás növelése, nem a megszorítások és a szelekció. Ha ár ellen is evezünk, mégis felfelé haladunk a „folyón”.
Hiszünk abban, hogy kiemelkedő minőségű és élettani hatású élelmiszerekre van szükség. Mivel rendelkezésre állnak azok a technikai eszközök, berendezések, szabadalmak és kutatási eredmények, amelyek vezérfonalul szolgálhatnak, így nincs más hátra, mint belevágni és nagy erővel előrehaladni a fejlesztői és gyártói tevékenységben. Itt az ideje, hogy megerősödjenek azok az új, korszerű egészségvédelmi irányok és élelmiszerfajták hazánkban is, amelyek eddig nem kaptak kellő teret. Új utakra van szükség, mégpedig mihamarabb.
Hiszünk az emberi szervezet önregeneráló, öngyógyító képességében. Testünk hihetetlen erőket képes mozgósítani a gyógyulás érdekében, és e belső mechanizmusokat speciális étrendi hatóanyagokkal és külső terápiákkal támogathatjuk. Ha egy időben többféle módszert is alkalmazunk, a jó eredmény nem marad el.
Hiszünk a rendszeres és tudatosan felépített testedzés kiemelkedő védő hatásában, így nemcsak a bevitel, hanem a kiválasztás és méregtelenítés is hatékonyabb. Hatékony testedzés nélkül a legjobb étrendi modell sem hozhat valódi áttörést az egészségünk terén. Természetesen mindenkinek más-más mozgásforma válik be, a gyógytornától a maratonfutásig, azonban egyben azonosak vagyunk: aktivitás nélkül testünk idővel megbetegszik.
Hiszünk abban, hogy az étrend és a testedzés mellett még számos életmódbeli tényező létezik, melyek egészségünket jobbra fordíthatják: a légzéstechnika, a pihenés minősége, a külső vízterápiák, a masszázs, a napfény és a lelki egyensúly.
Egyél felelősséggel!
Mindig van újrakezdés, soha sem késő változtatni, újragondolni.
Szintén ne felejtsük el, hogy ha megbetegszünk, senki nem fog elnézést kérni tőlünk: főként az ipari résztvevők nem, akik „junk food”-okat, egészségtelen élelmiszereket gyártanak. A felelősség a miénk, hiszen ők sohasem kényszerítettek bennünket hogy megvegyük a termékeiket. A felelősség mindig az egyéné.

Tudnivalók az élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos állításokról

A BLNCE Hungary Kft., a fejlesztett és forgalmazott termékeivel kapcsolatosan, tiszteletben tartja a jelenlegi EU rendeleteket, az egészségre vonatkozó állítások tekintetében is.

A mindenkori jogszabályokkal és új hatósági rendeletekkel összhangban figyelni kell az élelmiszerekkel kapcsolatos leírások, PR-anyagok készítésekor, az azokkal kapcsolatosan megfogalmazott, illetve alkalmazott állításokra. Nem megalapozott (egyértelműen nem bizonyítható) állítás nem használható. Magunk is folyamatosan tájékozódunk e rendeletek tartalmáról, és csak olyan állítást helyezünk el, amelyet szakirodalmi adatokkal, illetve klinikai eredményekkel tudunk igazolni, valamint a több évszázados népi hagyományok alapján megfogalmazható az adott állítás.

A rendeletről:

Az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint (1924/2006 EK rendelet) élelmiszerek jelölése, megjelenítése, és reklámozása során nem engedélyezett a termékeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani. Egészségre vonatkozó állítások: kizárólag a 432/2012 EU rendelet szerinti állítások alkalmazhatók, a feltételek fennállása esetén (a feltételek fennállását hatósági ellenőrzés esetén a gyártónak/forgalmazónak kell igazolnia). 

Ilyen értelemben a BLNCE Hungary Kft. ezen állításokat alkalmazza, olyan termékek esetében, ahol a rendelet ezt lehetővé teszi, ez esetben a leírt állításokat szó szerint kell alkalmazni. (Korábban ezeket a termékeket funkcionális élelmiszernek nevezték.) Ilyen termékünk a Lenmag crunchy, a tönköly crunchy, a Lady, a Relax, a Sport, a Senior 50+, kiemelten az egy vagy két étkezést helyettesítő Slim Flash termékcsalád. Növényi fehérjéket tartalmazó készítményeink (Pro3, ProRice) terén szintén megfogalmazhatunk állításokat. Pro 15 élő kultúrákat tartalmazó termékünk OGYÉI engedéllyel is rendelkezik.

Az étrend-kiegészítők, az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint, élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani.

Definíciók

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különösen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.

Egészségre vonatkozó állítás: bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak bármely alkotó eleme és az egészség között összefüggés van.

Betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás: bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotó eleme jelentősen csökkenti valamely emberi betegség kialakulásának valamely kockázatát;

Hatóság: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).

Az állításokkal szemben az alábbi alapkövetelmények érvényesek:

· nem vezethetik félre a fogyasztót,

· nem ösztönözhetnek túlzott élelmiszerfogyasztásra,

· nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek fogyaszthatósága iránt,

· nem kelthetnek félelmet a fogyasztóban,

· nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend nem biztosít megfelelő mennyiségű tápanyagot,

· az állításokat a fogyasztó számára érthetően kell megfogalmazni;

· az állításoknak a fogyasztásra elkészített késztermékre kell vonatkozni.

Állítások az élelmiszerek jelölésében, kommunikációjában csak akkor alkalmazhatók, ha az adott tápanyag vagy egyéb biológiailag fontos anyag

· jelenléte, hiánya, csökkentett vagy növelt mennyisége bizonyítottan előnyös táplálkozási vagy élettani hatással rendelkezik,

· jelentős mennyiségben van jelen, illetve nincs jelen, csökkentett vagy növelt mennyiségben van jelen a késztermékben, illetve annak fogyasztott mennyiségében,

· a szervezet számára hasznosítható formában van jelen.

Az állításokat általánosan elfogadott bizonyítékokra kell alapozni, azokkal kell alátámasztani. Az állítások igazolása az állítást alkalmazó élelmiszer-vállalkozó feladata. 

A BLNCE Hungary Kft. továbbra is elkötelezett a korábban jelzett rendeletek (1924/2006 EK rendelet, 432/2012 EU rendelet) betartására saját felületein. Ha bármely, online felületen ettől eltérő információt olvas vagy hall, kérjük, jelezze az info@blnce.huelérhetőségünkön.

Itt szeretnénk jelezni, hogy a rendelet szerint egy szövegösszefüggésben nem szerepelhet egy adott termék és annak összetevőjére vonatkozó megelőző-, vagy gyógyhatás. Így webáruházunkban sem olvashat konkrét élettani hatásokról, egy termékkel összefüggésben. Független szakcikkek révén azonban tájékozódhatunk számos élelmiszer vagy hatóanyag kedvező hatásairól, márkanévtől függetlenül.

A BLNCE Hungary Kft. nevében: Tóth Gábor, fejlesztőmérnök