Iratkozzon fel TÓTH GÁBOR hírlevelére!

Tóth Gábor


Tóth Gábor vagyok (42), szakmámat tekintve élelmiszer-ipari technológusmérnök (főiskolai), minőségszabályozó okleveles élelmiszer-ipari  mérnök (egyetemi), táplálkozáskutató, termékfejlesztő és étrendi tanácsadó. 

Mintegy húsz esztendeje foglalkozom élelmiszer- és táplálkozástudománnyal, a médiában 15 éve vagyok jelen. Országszerte tartok szakmai és népszerűsítő előadásokat, képzéseket, egészségvédelmi és sporttudományi szemináriumokat, egészségnapokat, hangsúlyt helyezve a prevencióra, az egyéni szokásokra, személyes felelősségünkre, tudományos-ismeretterjesztő jelleggel.  Jelenleg az www.etelem.hu online egészségmagazinban találkozhat legfrisebb írásaimmal.

A rangosabb szakmai programokon (védőnői, dietetikai, gyermekorvosi, sporttudományi), valamint reformtáplálkozással kapcsolatos nagyobb rendezvényeken (Országos Vegetáriánus Fesztivál, Egészség napok, Wellness-fesztivál, stb) gyakran felkérést kapok egy-egy előadás megtartására. Hazánkban egyre nagyobb igény mutatkozik az egészségtudatos életvezetés és sporttáplálkozás iránt. Az utóbbi területen mind az élsportolók, mind a hobbisportolók körében növekvő érdeklődés jellemző és elmondhatom, hogy a tanácsadások mérhető teljesítménynövekedést eredményeztek sok esetben.

Az elmúlt másfél évtizedben a média nagy érdeklődést mutatott és mutat az általam tartott témák iránt. Rendszeresen szót kaptam az RTL Klub egészségvédelmi műsoraiban (Pl.: reggeli műsorok, Dr. Tóth), majd a TV2-Csoport (Fem3), az M1, M2 és a Duna tévé televíziós csatornák stábja keresett meg több ízben. A Budapest TV és a Magyar ATV többször felkért életmód témájú beszélgetésekre, illetve a Kossuth Rádióban (Napközben), az Info Rádióban, a Pécsi Rádióban stb szintén megszólalhattam táplálkozástudományi témákban a korábbi években.

Több mint három évig a Class Fm rádió Morning Show műsorában, az E-mentes övezet című rovat szaktanácsadója voltam, Sebestyén Balázs vezetésével; e műsort közel három millió ember hallgatta rendszerességgel. Újabban a Rádió 1-ben folytatódnak az életmód-beszélgetéseink Balázzsal és műsorvezető kollégáival. (A három éves műsorfolyam legjobb témáit összegeztük az E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma című, nemrég megjelent kötetben). Szakmai munkám szerves része a publikáció. Cikkeim többek között a Kis Alföld, az Orvosi Váró, a Magyar Nemzet, a Természetgyógyász magazin, Paramedica és Komplementer Medicina újságokban jelentek meg. 2008 és 2013 között az Új Életmód egészségmagazin felelős vezetőjeként is tevékenykedtem, a lap szintén nonprofit jelleggel, lényegében reklámok nélkül, önfenntartó módon működött, aktivista szakemberek (orvosok, védőnők, dietetikus, pszichológus, addiktológus, pedagógus, logopédus, természetgyógyász, éttermi séf, mentálhigiénés szakemberek, stb) segítségével.
Eddig kilenc könyvem jelent meg a közforgalomban, amelyek széles körben elterjedtek (kaphatók főként a Libri és Líra hálózatában, valamint bioboltokban).

Több mint 10 éve a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) valamint magyar kisüzemek és biotermelők hathatós szakmai segítségével hazai élelmiszer-fejlesztésekben vállalok szerepet, így kerülhetett forgalomba több egészségvédő, preventív bio- és reformélelmiszer (inulindús ill. fruktózdús biocsicsóka-sűrítmény, zsírszegényített olajosmag-őrlemények, gyümölcsmag- és héjőrlemények, speciális rostforrások stb). Terveink (szakmai csapatom nevében) szerint a jövőben, évről évre, újabb tudományos fejlesztésekkel gazdagítjuk a hazai és külföldi élelmiszer palettát, illetve szakmai kutatói team-munkákhoz csatlakozunk. Célunk a legújabb tudományos eredmények gyakorlati alkalmazása, konkrét termékekké formálása különböző célcsoportokhoz igazítva. Emellett kifejezetten sportolók részére is folyamatban vannak fejlesztéseink.

Több hónapos konyhai fejlesztés eredményeként létrehívtuk az Okosfalat reform menüsort http://www.jofalat.hu/etlap.htm

Sporttáplálkozással szintén évek óta foglalkozom, elméleti és gyakorlati szinten. A sporttáplálkozás tudományága rohamosan fejlődik, egyre több összefüggést értünk meg és alkalmazunk, jó eredményekkel. Tény, hogy mindig vannak újabb fejlemények, de a jelen ismeretek birtokában is már mérhető haszonnal jár a sportoló étrendjének tudatos és személyre szabott beállítása a teljesítményre nézve. Évek óta szemeink előtt igazolódik mindez, az úszósportban, a teniszben, az atlétikában, a küzdősportokban és a labdarúgásban egyaránt. A jövőben a sporttáplálkozás tudományát és a funkcionális sportélelmiszereket, fejlesztéseket összekapcsolva szeretnénk további mérhető eredményjavulásokról is beszámolni.

Bízom abban, hogy szakmai munkánkkal erősíthetjük a hazai egészségtudatosságot.

Tisztelettel a blnce szakmai csapata nevében:
Tóth Gábor