Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Recept ötletek a Beach body programhoz

Amennyiben elhatároztad, hogy részt veszel a Beach Body programon, először is gratulálunk, meghoztad az első nagy döntést! Továbbá pedig biztosan felmerül benned, hogy mit is kéne fogyasztanod abban az esetben, ha a 21 vagy a 30 napos program mellett döntöttél. Összegyűjtöttünk neked pár receptötletet, ezeket megtalálhatod alább.

Reggeli

Az alábbi hozzávalókból bátran használjatok, és állítsatok össze egy laktató napkezdő reggelit.

Teljes gabonák: búza, rozs, árpa, zab, köles, hajdina, barnarizs, amarant,
Gyümölcsök: alma, banán, citrusfélék, pektintartalmúak: szilva, ribiszke, birs
Gyümölcskészítmények: lekvár, dzsem, kompót, befőtt, párolt gyümölcs, sűrítmény
Aszalványok: mazsola, kókusz, szilva
Olajos magvak: dió, mogyoró, napraforgó-mag, mandula, szezámmag, mák, lenmag
Hidegen sajtolt olaj
Növényi tejek

Reggli ötlet

Zabpehely recept reggelire

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely (apró szemű)
  • 6 csésze víz
  • 1 megmosott biocitrom reszelt héja esetleg egy szintén megmosott bionarancs reszelt héja és leve 
  • 6-8 evőkanál növényi tej
  • 1 nagyobb csipet só
  • 6 csapott evőkanál kókuszreszelék
  • 1 szem alma belereszelve  
  • ízlés szerint néhány késhegynyi fahéj és/vagy vaníliapor
  • 10-15 szem pirított darabolt dió vagy/és mandula, napraforgómag
  • édesítésként 6-8 szem datolya apró darabokra vágva,
  • 6-8 szem aszalt szilva darabokra vágva,
  • 15-20 szem aszalt áfonya (lehet bele tenni aszalt cseresznyét, vagy
  • aszalt meggyet is)
  • 1-2 evőkanál őrölt szezámmag 
  • 1-2 evőkanál Blnce Crunchy
Az összekevert alapanyagokat forrástól számított 6-8 percig főzzük,
majd fedő alatt hagyjuk kihűlni. 

Snack

Ropogós sültalma-chips

Hozzávalók:

  • 4-5 db alma
  • 2 evőkanál stevia vagy eritrit (opcionális)
  • 1 evőkanál fahéj
  • (opcionális)
  • 1 citrom
  • 2 dl víz

Elkészítés: 

A megmosott almákat piros héjával és magházával együtt egészen vékony szeletekre vágjuk. A citrom levét kicsavarjuk, és a 2 dl vízbe öntjük. Ebbe a citromos vízbe belemártjuk az almakarikákat, hogy ne barnuljanak meg. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, ráhelyezzük az almakarikákat. 120 fokra előmelegített sütőben megsüthetjük önmagában, ízesítés nélkül is, úgy is nagyon finom, de fahéjjal és édesítéssel is. Amennyiben fahéjat is használunk hosszabb sütési időre számíthatunk. 

Sütés közben néhányszor forgassuk meg a szeleteket. Ha elkészült és kikapcsoltuk a sütőt, hagyjuk bent még egy kicsit az almakarikákat. Jól záródó edényben tároljuk miután kihűlt. Amennyiben visszapuhulna 10 percre visszatehetjük a sütőbe, hogy újra roppanós legyen.

 

Almakompót gyömbérrel és mézzel

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 közepes gyömbér 
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 2-3 db csillagánizs
  • 2 csapott evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 biocitrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál méz

 

Elkészítés:

Az alma megpucoljuk, kicsumázzuk és nagyobb darabokra felkockázzuk (egy almát nyolc részre). A gyömbérről kiskanállal lekaparjuk a héját, majd vékony szeletekben az almához vágjuk.

Eközben a vizet feltesszük forrni a fűszerekkel együtt, s amikor lobog a fűszeres víz, beledobjuk az almát, a biocitrom jól megmosott reszelt héját. 6-8 percig forraljuk, és kész is. A mézet és a citromlét csak azután tesszük bele, miután fogyasztható hőmérsékletűre kihűlt. Ha hűtőben tároljuk néhány napon keresztül fogyasztható.

Alma chips

Ebéd

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes zellergumó
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 púpos teáskanál parajdi só
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 2 dl növényitejszín
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 kisebb csokor metélőhagyma a díszítéshez
  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítés:

Megtisztítjuk és kockára vágjuk a zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje mindet, beletesszük a sót, a szerecsendiót, és fedő alatt először erősebb majd közepes lángon, 20-30 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhultak a zöldségek félretesszük kissé lehűlni, majd hozzáöntjük a tejszínt és a citromlevet, s alaposan összeturmixoljuk.

Sütőben szárazon megpirítjuk a kenyeret, amikor kissé megpirult, enyhén dörzsöljük be a két fokhagyma gerezddel, majd vágjuk kisebb kockákra. Tálaláskor a tetejére aprított metélőhagymát szórunk, és pirított fokhagymás kenyérkockát kínálunk hozzá.

 

Fokhagymás-cukkinis tészta mandulatejszínnel, pirított, füstölt tofuval

Hozzávalók:

  • ½ kg durumtészta
  • 2 ek só a főzővízbe

A cukkinis szószhoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek kókuszolaj
  • 4+4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 közepes cukkini meghámozva, apró kockákra vágva
  • 2 dl növényi tejszín
  • 1 teáskanál parajdi só

A pirított tofuhoz:

  • 1 csomag füstölt tofu (kb 30 dkg)
  • 1 dl szójaszósz
  • 10 dkg füstölt növényi sajt (opcionális)

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, 1 dl vízzel, egy teáskanál parajdi sóval összekeverjük, majd öntünk hozzá 2 evőkanál kókuszolajat . Puhára pároljuk, majd az utolsó 1 percre hozzáteszünk 4 gerezd zúzott fokhagymát. Beledobjuk az apróra vágott cukkinit, felöntjük 1 dl vízzel, és a fedő alatt közepes lángon, 8-10 percig pároljuk. Utolsó lépésként beleöntünk 2 dl növényi tejszínt, elkeverjük, majd levesszük a tűzről.  Ha túl hígra sikerült a szósz, tehetünk hozzá egy teáskanálnyi, kevés vízben elkevert kukoricakeményítőt vagy 1-2 kanál sörélesztő pelyhet.

Egy csomag tofut (kb 30 dkg) apró kockára vágunk (kb fél centiméteres darabokra), meglocsoljuk szójaszósszal, és egy nagyobb serpenyőben közepes lángon, kevés kókuszolajon ropogósra sütjük. Az utolsó néhány percre rádobunk 4 gerezd apróra vágott (tehát nem zúzott, hanem vágott) fokhagymát.

Fél kg durumtésztát tízszeres mennyiségű vízben nem egészen puhára főzzük (al dente). Jó minőségű tésztát használjunk, és annyi ideig főzzük, mint ami a dobozra vagy a zacskóra van írva, egy perccel sem tovább. Lecsepegtetjük róla a vizet, és egy szép nagy tálba tesszük. A kész szósszal nyakon öntjük, összekeverjük, és a tetejét megszórjuk a pirított tofuval és reszelt növényi sajttal. Friss zöldségsalátával fogyasztjuk.

 

Lencsehurka 

Hozzávalók:

  • 2 csésze barna rizs (4 dl)
  • 1 csapott teáskanál parajdi só
  • 1 teáskanál só-, ízfokozó-, és más adalékanyagoktól mentes vegeta
  • 25 dkg szárazon megdarált barna lencse
  • 25 dkg barna lencse (egész)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 púpos teáskanál majoránna
  • 2 teáskanál parajdi só
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • Őrölt kömény
  • Piros fűszerpaprika
  • 2+2 babérlevél
  • Sütőpapír

Elkészítés:

A barna rizst háromszoros mennyiségű sós, vegetás vízben megfőzzük. A 25 dkg előzetesen megmosott és néhány órára beáztatott egész lencsét szintén megfőzzük, fél liter enyhén sós vízben 2 db babérlevéllel.

A vöröshagymát felkockázzuk, 4 evőkanál vízzel, sóval és a kókuszolajjal megpároljuk. Amikor már elpárolgott a víz, ne sokáig pirítsuk, hogy az olajat ne érje hosszan tartó 100 Celsius-fok feletti hő. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a másik 2 babérlevelet, a majoránnát, és felengedjük 4 dl vízzel. Beletesszük a darált lencsét, majd állandó kevergetés mellett a forrástól számított 5 perc alatt sűrű palacsinta állagú masszává főzzük. Összekeverjük a két lencsét, majd a főtt barna rizst is hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. A masszát kiolajozott tepsibe tesszük, elsimítgatjuk, majd 180 Celsius-fokon, kb fél óra alatt „pirosra” sütjük.

Vacsora

Amennyiben a Blnce SlimFlash nem elég vacsorára abban az esetben próbáljunk meg valami könnyűt enni, akár egy salátát.

Nyers karfiol saláta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol, nyersen, kicsi rózsákra szedve
  • 3-4 szálsárgarépa, nyersen, gyufaszálra vágva vagy reszelve
  • 1 nagy lilahagyma vékony szeletekre vágva.

Öntet:

  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2-3 ek citromlé
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, nyolcba vágva
  • 1/2 csésze pritaminpaprika, felkockázva
  • 1 szál sárgarépa, apróbb darabokra vágva
  • 1 ek méz, ¼ tk. só, szükség esetén víz

 

Tzatziki

Hozzávalók:

  • 1 nagy kígyóuborka megmosva tökgyalun lereszelve
  • 1 csokor kapor apróra vágva

Öntet:

  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csésze „lucskosra” főtt köles
  • 20 dkg natúr tofu,
  • 2 tk fokhagyma granulátum
  • 2 ek. Sörélesztő pehely
  • 1-2 tk citromlé, 1 tk. só

Elkészítése:

Az uborkát gyaluljuk vékony csíkokra, enyhén sózzuk be, keverjük hozzá az aprított kaprot. Tegyük félre kb. 1 óráig, ez idő alatt bő levet fog ereszteni.
Nyomkodjuk ki az uborka levét. Turmixoljuk össze a többi hozzávalót. A megfelelő krémes állag eléréséig, s használjuk fel az uborka levének egy részét, így nem mennek veszendőbe a sózással kioldódott vitaminok. A kapros uborkát keverjük hozzá a krémhez.