Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

MEGÉRKEZETT A PRO12 KIDS, TERMÉSZETES PROBIOTIKUM A GYERMEKEK IGÉNYEIRE SZABVA!

MINDENNAPOS PROBLÉMÁK, AMIKKEL IGYEKSZÜNK EGYÜTT ÉLNI, HOLOTT NEM SZÜKSÉGSZERŰ!

Hasfájós gyermek? Gyakran "megfázik"? Megy a hasa? Antibiotikum kúra utáni állapotok? Étvágytalanság és egyéb étkezési és emésztési zavarok? 

Ezek már csak a jéghegy csúcsai, mert sok esetben tünetek nélkül is ritka manapság az egészséges bélflóra már egészen fiatal életkorban, de a felnőtt lakosságra ez méginkább jellemző, sajnos. 

Rohanó életmódunk, feldolgozott ételekben gazdag táplálkozásunk, vagy épp a rendszeres mozgás hiánya gyenge immunrendszerhez és felszívódási zavarokhoz vezethet, amelyek sajnos komolyabb betegségeknek is megágyazhatnak. 

Mindenkinek ismerős az érzés, hogy "valami nincs rendben odabent". 

Diszkomfort, puffadás, hasmenés vagy épp ellenkezőleg, renyhe bélmozgás, étvágytalanság, már gyermekeink életét is képes megkeseríteni egészen kis kortól, mivel a védekezőrendszer is még alakulóban van, fel kell épülnie, meg kell erősödnie. 

 

Tóth Gábor, élelmiszer-ipari fejlesztőmérnököt kérdeztük, az új BLNCE fejlesztés kapcsán.

 

MI A HELYZET A RÉGI "BEVÁLT" SAVANYÍTOTT TEJKÉSZÍTMÉNYEKKEL? 

Nagymamáink csodaszerei, mint az aludttej vagy a kefír mára már korszerűtlennek számíthatnak...

A csecsemőkori ételallergiák hátterében az újszülött „éretlen”, vagyis túlzott permeábilitással (áteresztőképességgel) rendelkező bélhámrendszere húzódik meg. A nagyobb átjárhatóság miatt okoz tüneteket a tej- vagy szójafehérje korai beépítése a csecsemő étrendjébe. Általában kb. a 7. életév körül közelíti meg a gyermek emésztőrendszerének fejlettsége a felnőttét, de még további „tanulási” folyamatokra van szükség. Az idősebb emberek bélrendszerének átjárhatósága szintén nagyobb, amely növeli az allergiák kockázatát.

A táplálkozás - mind minőségi, mind mennyiségi vonatkozásban – döntő szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának és a nyálkahártyák épségének fenntartásában. A köztudatban korábban az élőflórák előnyös hatásairól hallunk (pl: élőflórás joghurt), amelyek hasznos élő baktérium tartalmukból adódóan mintegy rásegítenek a bélflóra Lactobacillus és Bifidobacterium törzseinek működésére, bár legnagyobb részük már a gyomorban elpusztul. (Természetesen csak a gyomorsav által el nem pusztított, bélrendszerbe jutó élő baktériumok hatásosak.) A közforgalomban kapható élőflórás joghurtok a helytelen táplálkozás által folyamatosan gyengített mikroflórát nem képesek visszaállítani. Ennél jobb fejlesztésnek számítanak az ún. probiotikus termékek, amelyek már gyomorsav- és enzimálló törzseket tartalmaznak, így eljuthatnak a bélrendszerbe. Sok esetben azonban a probiotikus termékek hatása csak mindennapos bevitel esetén érvényesül, ezen felül a tehéntejfehérje-allergia és laktóz-intolerancia beárnyékolja a probiotikus tejtermékek kérdéskörét.

 

MEGOLDÁS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK: KÉT, KÜLÖNLEGES FEJLESZTÉS

A Blnce PRO15 és PRO12 Kids élőflórás (probiotikus törzseket tartalmazó) kétféle, fermentált italkészítmény, erjesztéssel előállított termékfejlesztések.

Különlegességük, hogy egyedi összetételben és kombinációban hordoznak 15-féle (PRO15), illetve 12-féle (PRO12) különböző jótékony törzset, melyek túlnyomó része lakto- és bifidobaktérium. Ilyen összetételben más termékekben nem találhatók meg.

A hasznos (probiotikus) mikrobákon kívül közel 90 féle neutrális mikroorganizmust tartalmaznak, amelyek a káros baktériumok kompetitív (versengő) gátlását támogatják. A készítmények tartalmaznak még természetes emésztőenzimeket, prebiotikumokat, gyógynövényeket, szerves savakat és tápanyagokban, jódban gazdag Kelp tengeri algát.

A probiotikus törzsek napi rendszerességgel fogyaszthatók, mivel az ételeinkből jellemzően már hiányoznak. Antibiotikum szedése esetén kiemelten javasolt bevinni a probiotikumokat (nem egyidőben a gyógyszerrel).

 

EGYEDI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE: 12 ÉS 15 KULTÚRA FOLYÉKONY FORMÁBAN, HŰTÉS NÉLKÜL - KÉNYELMESEN, UTAZÁSHOZ IS!

Szintén különlegessége a termékeknek, hogy folyadék alapú elegye az élő mikrobák 15, illetve 12 törzsének (likvid formák), ugyanakkor hűtést nem igényelnek, az egyensúlyi állapot beállása miatt.

Ismert, hogy az élőflórák életműködésük során anyagcseretermékeket, savakat és gázokat termelhetnek, amelyek idővel megváltoztatják egy-egy termék ízét, állományát, eltarthatóságát. Emiatt legtöbbször fagyasztva szárított (liofilizált) kapszulás vagy tablettás készítményekkel találkozunk a közforgalomban.

A folyékony forma esetében hosszú és kitartó kutatómunka és komoly szakértelem szükséges az egyensúlyi állapot beállítása érdekében, így az egyes kultúrák életközösséget alkotva, mintegy szimbiózisban élnek az elegyekben, szobahőmérsékleten is. Előnyük, hogy utazáshoz is elvihetők, gyorsan hasznosuló formák (nem igényelnek nedvesítést).

A PRO15 és PRO12 Kids élőflórás (probiotikus) italkészítmények kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, tejszármazékot, állati eredetű terméket nyomokban sem hordoznak

Nézzük meg, hogy milyen összefüggés és kapcsolódás van az emésztőrendszer, és annak állapota és az immunitás és az egészséges védekezőrendszer között. 

ÚJ FELISMERÉS? A VÉDEKEZŐKÉPESSÉG ÉS A BÉLFLÓRA KAPCSOLATA

"A halál a belekben rejtőzik" - mondta Paracelsus, középkori orvos, mégis az orvostudomány korábbi századaiban nem is sejtették, hogy a bélrendszerben számtalan élő mikroorganizmus található, amelyek szerepet játszanak az egészség fenntartásában. A mikroszkóp és egyéb felfedezések azonban lehetővé tették, hogy e különleges és izgalmas mikrovilágba is bepillantást nyerjünk. Így elmondhatjuk, hogy az egészség kulcsa is a beleinkben rejtőzik!

 

DÖBBENETES SZÁMOK, AVAGY AZ EMÉSZTŐRENDSZER REJTELMEI

A bélrendszer hossza már csecsemőkorban is jelentős, mintegy 2,5-3 m, felszíne 40-50 m2. Felnőtt korra e felület mintegy 300-400 m2-re növekszik, amely egyrészről óriási felszívókapacitást jelent, másrészről az idegen anyagokkal való nagyfokú érintkezést is lehetővé teszi. Nem véletlen, hogy a tápcsatorna - és az abban élő mikrobák - az első és egyik legfontosabb védelmi vonalat jelentik. A felnőtt ember testtömegéből kb. 1-1,5 kg-ot tesz ki a bélflóra tömege. A bélbaktériumok száma többszörösen meghaladja az összes testi sejtünk számát.

 

"URBANIZÁCIÓ" A BÉLBEN...

A vékonybélben előrehaladva különböző baktériumfajták kolóniái figyelhetők meg, amelyek meghatározott feladatkör szerint rendeződnek és a számukra optimális környezetet biztosító helyen tevékenykednek. A vékonybél végső szakaszában még fakultatív anaerob (oxigén jelenlétében és anélkül is életképes) és ún. obligát aerob (kizárólag oxigén jelenlétében életképes) fajok is megtalálhatóak, azonban a vastagbélben csak obligát anaerob (kizárólag oxigénmentes környezetben életképes) fajok élnek.

A vékonybél legnagyobb része steril, az alsó részben található baktériumok a vastagbél felől jutottak fel odáig és később ott alakították ki életterüket.

Az egészséges bélflóra alapját a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok adják, emellett természetesen egyéb mikrobák is jelen vannak. A normál felnőtt bélflóra kb. 1014 baktériumot foglal magába, amelyek mintegy 4-500 különböző baktériumfajhoz tartoznak.

 

A BÉLFLÓRA ÉS AZ IMMUNITÁS KAPCSOLATA

Az újabb eredmények szerint a bélflóra igen nagy szerepet kap a bélrendszeri immunitás fenntartásában és az allergiás folyamatok visszaszorításában.

A K-, B1-, B2 és B12-vitamin termelése mellett védi a bélnyálkahártya épségét (bélhámosító jelleg), segíti az IgA működését, gátolja a T-sejtek aktiválódását, és hozzájárul az ún. orális tolerancia kialakulásához, amely az allergiák megelőzésének egyik kulcsa. A megfelelő bakteriális egyensúly biztosításával a kórokozó mikrobafajok is visszaszorulnak a bélben, ezen kívül a termelődő antibiotikum-hatású anyagok (pl: Lactobacillus acidophylus által előállított colicin), és a képződő ún. szekunder metabolitok (arginin, glutamin, rövid szénláncú zsírsavak) is jelentős védőhatással bírnak.

A probiotikus törzsek bevitele révén a szervezet védekezőképessége növelhető, teljesítő- és teherbíróképessége javítható. Ismert, hogy a rossz bélműködés a test egészére is negatív hatással van, míg a jól funkcionáló bél a testi, lelki és szellemi funkciók előmozdítója.

 

EZÉRT NEM MINDEGY, HOGY MIT ESZÜNK! NAGYON NEM...

A bélbaktériumok a béltartalomban még megmaradt szénhidrátokat erjesztik, a fehérjéket pedig elrothasztják. A szénhidrátok erjesztése során savanyú, szagtalan termékek – pl: tejsav, ecetsav, szénsav és metángáz – keletkeznek, amelyek serkentik a bélmozgásokat. Többek között ezen alapszik pl: a gyümölcsök és zöldségfélék emésztésjavító hatása. Míg fehérjék (különösen az állati eredetűek) bontása közben képződő anyagok egy része a bélsárral kiürül, más része a vérkeringésen keresztül a májba jut. A máj méregtelenítő munkája után a vese választja ki e kémiai anyagokat. A fehérjetermékek általában lassítják a bélmozgásokat, így a rostok bevitele javasolt a fehérjék mellett.

 

A FELBORULT EGYENSÚLY BETEGGÉ TEHET!

Ha a bélbaktériumok minőségi és mennyiségi összetételében változás áll be, akkor a bélrendszerben fermentációs zavar alakul ki. Ez jelentősen módosíthatja a lebontási és felszívódási viszonyokat, utat készítve ezzel az allergiás mechanizmusok számára. A bakteriális fermentációs zavar fokozott mennyiségű epesavképződéssel is jár, amely jelentős vastagbé lcarcinóma veszéllyel és epekőképződési hajlammal párosulhat. (Ezt nevezik kontaminált vékonybél-szindrómának)

A bélflóra egyensúlyának megváltozása előállhat citosztatikumszedést, antibiotikum kezelést, hasi sebészeti műtéteket követően, vagy hasnyálmirigy-gyulladásos primer májbetegség következtében. Az esetek döntő részében azonban nem az előbb felsorolt speciális okok, hanem a nem megfelelő táplálkozási szokások állnak a háttérben.

Az anyatejes táplálás az egészségvédő életmód első fontos lépcsője. A megfelelő helyen és módon kolonizálódott bélflóra fenntartása korunkban a későbbi életévek egyik legnagyobb kihívásává vált. Az egyensúlyt befolyásoló tényezők között a táplálkozás tekinthető a legfontosabbnak.

A normál bélflóra összetételének megváltozása sok esetben enyhe, de hosszan tartó (krónikus) nyálkahártya-gyulladást eredményez. A folyamat hatására a puffadással, emésztési zavarokkal és általános rossz közérzettel járó tünetcsoporthoz a bélnyálkahártya hiperérzékenysége is társul. (A legkisebb irritáló faktorokra is hevesen reagál)

A bélfal hiperszenzibilitása (túlérzékenysége) számos étel intoleranciában szerepet kaphat. Az allergiás kórfolyamat általában akkor indulhat meg, ha a bélrendszeri immunitás gyengébb és emellett a bélnyálkahártya állapota is változik. A bélflóra egyensúlyának felbomlásával mindkét feltétel teljesül, így az érzékenységek könnyen megjelenhetnek. Bár a bélnyálkahártya működésére genetikai kódok is hatással vannak, a bélflóra összetételét egyéni szokásainkkal alakítjuk ki. Ilyen értelemben van kiemelkedő szerepe az életvitelnek, ezen belül is a táplálkozásnak az örökletes tényezők mellett.

A megváltozott összetételű bélrendszeri mikroflóra módosítja a bélfal áteresztő képességét (permeábilitását), amely szinte a legfontosabb momentumát képezi az ételallergiáknak és intoleranciának. A megnövekedett áteresztőképességű bélfal ezután átengedi a nagyobb molekulatömegű fehérjéket, amelyek a hám alatti rétegbe kerülve immunológiai folyamatokat indítanak el. Az előbbiekben leírt bélfal nyálkahártya módosulásait előidézhetik élelmiszer-adalékanyagok, valamint számos kórokozó baktérium-, vírus- és gombafaj. (Nemcsak az élő mikrobák, hanem toxinjaik is hasonló hatást fejtenek ki).

 

Pro15: 500 ml/flakon, 15 ml/adag = 33 adag/flakon

A Pro15 összetétele: tisztított és strukturált víz, élelmiszer tisztaságú jótékony mikroorganizmus kultúrák keveréke, gyümölcslé koncentrátum (alma és szőlő), gyógynövény kivonat keverék: kamilla - csipkebogyó - olajfalevél - orbáncfű - bodza - szibériai ginzeng - baktövis, cukornád melasz, kelp tengeri alga, nátrium-klorid.

Élősejtszám: 4,5 x 107 /15 ml

 

Pro12 Kids: 500 ml/flakon, 5-15 ml/adag kortól függően = 33-100 adag/flakon

A Pro12 Kids összetétele: tisztított és strukturált víz, 100%-os természetes gyümölcslevek, élelmiszer tisztaságú jótékony mikroorganizmus kultúrák keveréke, gyógynövénykivonat-keverék: borsmenta, citromfű, kamilla, bodza, természetes cukornádmelasz, Kelp tengeri alga, nátrium-klorid.

Élősejtszám: 1,5 x 108/15 ml

 

Mikroorganizmusok:

- Bifidobacterium animalis ssp lactis

- Bifidobacterium bifidum

- Bifidobacterium longum

- Lactobacillus acidophilus

- Lactobacillus buchneri (csak Pro15-ben)

- Lactobacillus bulgaricus

- Lactobacillus casei

- Lactobacillus delbrueckii (csak Pro 15-ben)

- Lactobacillus fermentum

- Lactobacillus plantarum

- Lactobacillus diacetylactis (csak Pro15-ben)

- Lactobacillus lactis

- Streptococcus thermophilus

- Bacillus subtilis (savanyú közegben előnyös hatású)

- Saccharomyces cerevisiae (kismértékű jelenléte előnyös)

 

Tárolása: szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett helyen. Ne tegye hűtőszekrénybe.