Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

LEHET VEGÁN A KUTYA?!

Veres Anita írása

 

„A kutyáknak és a macskáknak tápanyagokra van szükségük, nem összetevőkre. Nincs arra vonatkozó tudományos bizonyíték, hogy ne lehetne növényi-, ásványi- és szintetikus összetevőkből olyan eledelt készíteni, ami mind íz-, mind tápanyag-, mind biológiai hasznosíthatóság szempontjából tökéletesen kielégíti annak a fajnak a szükségleteit, amely számára készült.”

- Prof. Andrew Knight, University of Winchester


Ma, 2022-ben már nem kérdés, hogy az ember képes minden életkorban és állapotban, beleértve a terhességet is 100%-osan növényi étrenden élni. Sőt, arra is már egyre több a tudományos, evidence based bizonyíték, hogy ha helyesen, tudatosan, a teljes értékű növényi étrendet folytatjuk, vagy arra erősen törekszünk, akkor akár megelőzhetőek az olyan civilizációs betegségek is, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin betegség, a diabétesz, az elhízás, vagy a daganatos megbetegedés egyes típusai. 


Mi a helyzet az ember legjobb barátjával, akinek távoli rokona a farkas és ragadozó, mégis mindenevőknek definiáljuk? 

Mit eszik/ehet egy vegán kutyatulajdonos kiskedvence? 

Jót teszünk a kutyánkkal, ha akárcsak időszakosan növényi étrendre fogjuk, vagy épp ellenkezőleg? 

Ma már vannak állatorvosok akik azt vallják, hogy a kutyát, sőt még a macskát is lehet növényi étrenden tartani, sőt sok esetben terápiás céllal meghosszabbítható vele az élettartam, míg a hagyományos elveket valló doktorok ezt mereven ellenzik. 


Nem szeretnénk erőteljesen sem pro, sem kontra állást foglalni, viszont cikkünkben ötletet kaphatnak azok a gazdik, akik szeretnének szó szerint egy kis színt vinni kutyájuk étrendjébe. 

 

Vegán lettem, de mi lesz a kutyámmal?! 


Elsősorban az etikai motiváció által vezérelt gazdiknak okoz fejtörést az alábbi szituáció. Megvan az elhatározás, hogy nem szeretne többet állati eredetű élelmiszert az asztalra, nem hord bőrt, selymet, gyapjút, nem látogatja az állatkerteket az állatok iránt érzett empátiától vezérelve. Na, de mi a helyzet a kutyussal? A megkérdezése nélkül vegye át tőlünk, ha tetszik neki, ha nem az új életmódunkat? 


Vannak állatorvos szakemberek, akik azt vallják, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend biztosítja a kutyák részére a megfelelő aminosav profilt, ezáltal nem alakul ki náluk hiánybetegség vegán koszton. Sőt, terápiás célzattal is próbálkoznak kutyák esetében növényi étrenddel, és javulásról, kedvezőbb vese, koleszterinfunkciókról számolnak be. 


Míg mások úgy gondolják, hogy a kutyának szüksége van a, kizárólag húsból származó fehérjére, viszont abban minden hozzáértő egyetért, hogy kifejezetten előnyös, ha rendszeresen gyümölcsöket és zöldségeket csempészünk kiskedvencünk étrendjébe. Szoktassuk őket a bolti, akár gyengébb minőségű jutalomfalatok helyett az alábbi finomságokra, mert nekik is szükségük van az értékes antioxidánsokra, vitaminokra és nyomelemekre. 

 


Zöldségek és gyümölcsök, amik bizonyítottan segítenek megőrizni a kutyák vitalitását, és melyek azok amiket TILOS nekik adnunk


Kedves gazdik! Az alábbi listát érdemes lementeni, vagy memorizálni!


JAVASOLT:


ALMA – az alma nagyon jó A- és C-vitamin forrás valamint tele van rostokkal. Alacsony a szénhidrát és a zsírtartalma, ezért tökéletes kiegészítő snack lehet idősebb kutyák számára is. Meghámozni nem szükséges, de a magokat mindeképp távolítsuk el mielőtt odaadjuk kutyánknak. Reszelve és fagyasztva is tökéletes csemege.


KÉK ÁFONYA – a kék áfonya antioxidánsokkal tömött sztár a gyümölcsök között. Kutyáknak és embereknek egyaránt ajánlott a gyakori fogyasztása a sejtek egészségének megőrzése érdekében.


BROKKOLI – nagy a C-vitamin és a rost tartalma viszont alacsony a kalóriatartalma, ezért tökéletes kiegészítője lehet az étkezéseknek. Lehetőleg darálva, pépesítve adjuk a kutyáknak, mert a brokkoli virágát egyes kutyák nehezen emésztik így könnyen okozhat gyomor irritációt.


SÁRGARÉPA – A sárgarépa kiváló, alacsony kalóriatartalmú snack, amely rostban és a béta-karotinban gazdag, ami A-vitamint termel. Ez a narancssárga vega-snack nagyszerű a kutya fogainak.


ZELLER – az A-, B- és C-vitaminok mellett sok hasznos tápanyagot tartalmaz melyek elengedhetetlenek az egészséges szív működéséhez, valamint segíthetnek a daganatos betegségekkel szembeni harcban. Ha ez még mind nem lenne elég, még a rossz szájszagot is enyhíti.


UBORKA – A uborka különösen jó a túlsúlyos kutyák számára, mivel kevés szénhidrátot, zsírt vagy olajat tartalmaz, és még a kutya energia szintjét is növelheti. K, C és B1 vitaminokkal, valamint káliummal, vassal, magnéziummal és biotinnal van tele.


MANGÓ – ez az ízletes nyári gyümölcs négy vitamint is tartalmaz: A-, B6-, C- és E-vitamint. Káliumot, valamint béta-karotint és alfa-karotint is találunk benne rendesen. Ne feledd, mint a legtöbb gyümölcs esetében, először távolítsd el a kemény magot, mivel kis mennyiségű cianidot tartalmaz, és fulladásveszélyt okozhat.


BARACK  – kis mennyiségű darabolt őszibarack kiváló A-vitamin és rost forrás, és még a fertőzések elleni küzdelmet is segítheti. Ugyanúgy mint a többi csonthéjas magú gyümölcsök, a barack magját sem eheti meg a kutya a cianid tartalma miatt. Mindaddig amíg mag nélkül kapja a kutya a barackot tökéletes nyári csemege lehet – viszont konzerves barackot ne adjunk kutyánknak, hiszen azok általában tele vannak cukros szirupokkal.


KÖRTE – A körte egy nagyszerű snack, mert magas a réz, a C és K vitamin és a rost tartalma. Egyes kutatások azt állítják, hogy a körte fogyasztása 50 százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Csak győződjön meg róla, hogy a körté apró darabokra vágja, és először eltávolítja a magokat, mivel a magok cianidot tartalmaznak.

ANANÁSZ – néhány falat ananász tökéletes csemege lehet, mindaddig amíg a külső kemény héját eltávolítjuk. Ez a különleges trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványianyagokkal és rostokkal. Ugyanakkor tartalmaz bromelint, mely enzim megkönnyíti a fehérjék felszívódását.


MÁLNA – A málna nagyon finom valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nagyszerűek a kutyák számára. Alacsony a cukor és a kalória, de magas a rost, a mangán és a C-vitamin tartalma. A málna különösen jó az idős kutyáknak, mert gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően csökkentheti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat. 10-15 szemnél azonban ne adjunk többet egyszerre.


EPER – Az eper tele van rostokkal és C-vitaminnal. Ezzel együtt olyan enzimet is tartalmaznak, amely segíthet a kutya fogainak fehérítésében/tisztításában. Magas cukortartalmú gyümölcs, ezért ügyelj arra, hogy egyszerre ne adj sokat.


ÉDESBURGONYA – Az édesburgonya olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a rostok, a béta karotin és a B-6 és C-vitaminok. Hámozva és szeletelve, reszelve, pépesítve is adhatjuk neki.


SPÁRGA – A spárga magas folsav-, C-, E-vitamin-, kálium- és glutationszintje teszi ezt a zöld zöldséget erős méregtelenítővé. A spárga fehér, lila és zöld színű fajtákban kapható, amelyek támogatják a veséket, a májat és az emésztőrendszert.

 

 

ÓVATOSAN! - KIS MENNYISÉGBEN ELŐNYÖS


KELBIMBÓ – megoszlanak róla a vélemények, hiszen képes sok bélgázt okozni. Kis mennyiségben és nem túl gyakran viszont a tápanyagok és antioxidánsok miatt lehet kiegészítésként adni.


SÁRGADINNYE – a sárgadinnye telis-tele van tömve tápanyagokkal, vitaminokkal, rostokkal és vízzel. Ugyanakkor magas a cukortartalma, ezért ne adjunk sokat egyszerre, különösen a cukorbeteg vagy túlsúlyos kutyáknak.


BANÁN – magas kalóriatartalma miatt nem javasolt sokat adni belőle. Ugyanakkor nagyon magas a kálium, vitamin, biotin, rost és vas tartalma. 


VÖRÖSÁFONYA -a szárított és nyers vörös áfonya is biztonságos és hasznos a kutyák számára. Természetesen, ha megeszi ezt az enyhén savanyú gyümölcsöt. Mint sok más gyümölccsel is úgy az áfonyával is óvatosan kell bánni, mert hasfájást okozhat.


NARANCS – kiváló C-vitamin, a kálium és a rost forrás. Az állatorvosok viszont azt javasolják, hogy ne adjunk kutyánknak többet néhány gerezdnél. Azokat is úgy, hogy teljesen meghámozva és magtalanítva, csak a rostokat adjuk oda.


SPENÓT – nem ez a legfontosabb zöldség, de kis menniyégben nem tud bajt okozni. A spenótnak nagyon magas az oxálsav tartalma, ami megakadályozza a szervezetben a kalcium felszívódását és vesekárosodáshoz vezethet. Természetesen nagyon sokat kellene megennie, hogy ilyen problémák fellépjenek, éppen ezért – ha nagyon szeretnénk – csak kis mennyiségben adjunk az étel mellé kiegészítésnek.

GÖRÖGDINNYE – Fontos, hogy először távolítsd el a héjat és a magokat, mivel bélburok-elzáródást okozhatnak, de a görögdinnye egyébként biztonságos a kutyák számára. Tele van A, B-6 és C vitaminnal, valamint káliummal. A görögdinnye 92 százalék víz, ezért nagyszerű módja annak, hogy a kutyát meleg napokon hidratáld.



NEM SZABAD! NEKED HIÁBA EGÉSZSÉGESEK, SOSE ADD A KUTYÁDNAK!


AVOKÁDÓ – Míg az avokádó egészséges táplálék lehet a kutyatulajdonosoknak, egyáltalán nem adható a kutyáknak. Az avokádó héja, magja és levelei persin-t tartalmaznak, amely gyakran okoz hányást és hasmenést a kutyáknál. A gyümölcs húsos belsejében nincs annyi persin, mint a növény többi részében, de a kutyák számára az is soknak bizonyul.


CSERESZNYE – a mag körül levő húsos rész kivételével a cseresznye cianidot tartalmaz, és toxikusak a kutyák számára. A cianid meggátolja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem tudnak elég oxigént kapni. Ha a kutyád eszik a cseresznyét, figyelned kell, ha kitágult pupillái, légzési nehézségei és vörös ínye van, rögtön menjetek állatorvoshoz, mivel ezek a cianidmérgezés jelei lehetnek.


SZŐLŐ – a szőlő is és a mazsola is roppant mérgezőek a kutyák számára függetlenül nemtől, kortól és fajtától. Valójában a szőlő olyan mérgező, hogy akut hirtelen veseelégtelenséghez vezethet. Semmilyen feltétel alatt ne adjuk a kutyának szőlőt vagy mazsolát.


ZÖLDBAB – még egy megosztó zöldség. Sokan azt mondjék lehet, míg mások teljesen elzárkóznak. Mi 100%-ban nem erősítjük egyik tábort sem, de mivel iszonyat mennyiségű bélgázt termelnek, inkább hanyagoljuk.

GOMBA –  Míg az 50 000 gombafajta közül csak 50-100 ismert mérgezőnek, ezek viszont valóban kárt okozhatnak a kutyákben, akár halált is okozhatnak. A tenyésztett és mosott gombák rendben lehetnek, de biztonságosabb teljesen elhagyni és óvakodni, mint utólag sajnálkozni és bánkódni.


HAGYMA – A vöröshagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma egy olyan növénycsalád része, amely az Allium néven ismert, ami mérgező a legtöbb háziállat, különösen a macskák és kutyák számára. A hagyma a kutyáknál hányást, hasmenést, gyomorfájást és hányingert is okozhat. A hagymafélék különösen veszélyesek az Akita és a Shiba Inus fajtákra, de minden kutya nagyon érzékeny rá.


ZÖLDBORSÓ – megoszlanak a vélemények, de szerintünk inkább kerüljétek. Annyi sok más fajta hasznos zöldség van amellyel ki lehet váltani, nem érdemes kockáztatni.


BURGONYA – a burgonyát a kutyák szervezete nem tudja hasznosítani ezért jobb ha kerüljük. Emellett gyomorfájást is okozhatnak (nyersen és főzve is).


PARADICSOM – Bár a paradicsom érett gyümölcse (a piros rész, amelyet általában az emberek fogyasztanak) a kutyák számára általában biztonságosnak tekintik, a zöld növényi részek egy toxikus anyagot tartalmaznak, melyet solanin néven ismerhetünk. Míg a kutyának nagy mennyiséget kellene enni ahhoz, hogy ártalmas legyen, jobb, ha a paradicsomot egészen kiiktatjuk és elkerüljük.

 


 

HA NEM SZERETNÉL MEGÁLLNI EZEN A PONTON, MILYEN LEHETŐSÉGEID VANNAK A TÁPOKAT ILLETŐEN


Bár ugyan állati eredetű, de mégsem csirkéből vagy marhából (lóból, struccból, vagy nyúlból…ésatöbbi)  készült, hipoallergén, kiváló minőségű tápok készülnek az utóbbi években rovarlárvákból, ami bár elsőre nekünk, embereknek kicsit bizarrul hangzik, de nagyon magas minőségű és könnyen emészthető fehérje forrásnak minősül. 


Ha viszolyogsz arról, hogy a kutyádat egy számodra kedves és szerethető állattal etesd, ez a megoldás opció lehet. A klasszikus szemléletű állatorvosoknak sincs ellene kifogásuk, így érdemes vele kísérletezni. 


Ahogyan vannak már 100%-osan növényi összetevőből készült tápok kutyáknak, sőt cicáknak is, azon gazdik számára, akik eltökéltek abba az irányba, hogy kutyájukat akár csak időszakosan, például fogyás céljából, vagy időskoruk miatt szeretnének könnyebben emészthető, kevésbé zsíros alternatívát felkínálni vagy úgy érzik, hogy ez így etikus és fenntartható a számukra. 


Hiszen ha az egészségünk vagy etikus világnézetünk miatt mi sem szívesen fogyasztanánk olyan ételt, amely génmódosított takarmányon nevelt, antibiotikumokkal- és gyógyszerekkel kezelt állatok vágóhídi melléktermékeiből készült, miért gondolnánk, hogy kutyáink vagy macskáink számára az megfelelő?


Már Magyarországon is találni kifejezetten vegán tápokat és táplálék kiegészítőket, de érdemes a váltás előtt több állatorvossal is konzultálni, illetve laborvizsgálatot elvégezni. 


AKIK MÁR VÁLTOTTAK


Lewis Hamilton világhírű vegán Forma 1-es autóversenyző 2020-ban lett vegán, és ezzel egyidejűleg az akkor 7 éves Roscoe nevű, angol bulldog kutyáját is átállította a növényi alapú étrendre. 

A lelkes gazdi az alábbi sorokkal igyekezett megnyugtatni az aggódó/kétkedő rajongóit: 

„Bársonyosabb lett a bundája, megszűnt a tappancsai duzzadása, már nem biceg az ízületi gyulladás miatt és szabadabban lélegzik, szuper boldog!” 

 

A kép forrása: Twitter/Roscoe

Magyarországon is találunk már számos példát vegán kutya táplálásra. Ennek egyik úttörője Steiner Kristóf volt, aki idősen és betegen fogta növényi kosztra kutyusát, és úgy véli, hogy  éveket adott még neki ezáltal. 


“A felszisszenő nézőknek elsősorban azt üzenem, hogy nem kell úgy gondolkodnunk, hogy a kutyák a farkasokból fejlődtek ki, mert már mi sem vagyunk mamutvadászok és nem barlangokban élünk. Elég sok változás történt az evolúció során és nem az a lényeg, hogy egy lény – legyen szó állatról vagy emberről – miből kapja meg a tápanyagot, hanem hogy megkapja-e a tápanyagot és az étel élvezeti értéket nyújtson


Özge 100%-osan vegán, nem olyan régóta mint én. Eleinte adtam neki húst, viszont egy konfliktushelyzet volt bennem, hogy én kerülöm a húst, nem támogatom az állathasználatot, és ehhez képest elmegyek a boltba és veszek egy kacsamájas konzervet a kutyámnak. Kísérletezgetni kezdtem, mostanra pedig folyamatosan én főzök neki. Imádja a rizst, lencsét, az uborkát. Vannak egyébként vegán kutyatápok is. Mindig viszem dokihoz, a vérképe tökéletes.

Sokan nem gondolnak egyébként bele, hogy azok a kutyaeledelek, amiket a boltban veszünk, mennyi húst tartalmaznak. Aki azt mondja, hogy kínzod az állatodat, az jó ha tudja, hogy önmaga is kb 3% hússal eteti az állatát.”

 

                    A kép forrása: WMN/Steiner Kristóf





források: 
mybulldogshop
24.hu
vegapet