Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Fogyás COVID-19 idején

avagy a testtömeg és a fertőzési hajlam kapcsolata

Tóth Gábor kiegészítése az alábbi cikkhez.

https://telex.hu/belfold/2021/03/23/elhizas-koronavirus-kockazat-halalozas-szivbetegseg-cukorbetegseg-megelozes-eletmod-fogyas

Elsőre furcsának tűnik kimondani, de a járványhelyzetben nem az immunvédelem az első, hanem a súlybeállítás, ezen belül is a testzsír arányának csökkentése. Miért?

A szervezet a test setjeinek száma szerint alakítja az immunműködést, tehát ahol jóval kisebb a sejtek száma, könnyebb a védelem tervezése is. Emellett a zsírsejtek feleslegesen foglalják a testünket, plusz terhet rónak az immunrendszerre, létük végső soron értelmetlen, sőt gátló. A zsírpárnák a perifériás keringésen keresztül kihatnak a hajszálerek állapotára, az inzulin-túltermelés miatt a vércukor-mechanizmusra (inzulin-rezisztencia, IR), illetve egyfajta „búvóhellyé” is szolgálhat a betolakodók számára, egy ideig (ez pont elég egy megbetegítő invázió előkészítéséhez).

Talán alábecsültük eddig a túlsúlyt és az elhízást, mint fakort a járvány terén, ám egyre több irodalom jelzi, hogy a testsúly kontrollja a nulladik lépés a védelemben, ezzel párhuzamosan támogatjuk az immunrendszert. Nem véletlen, hogy normál testtömeg esetén a vérnyomás és vérzsírszint, a vércukorszint, az ízületek, mozgásszervek állapota szinte „magától” normalizálódik (az elhízás a metabolikus-szindróma melegágya is).

Gondoljunk úgy a fogyásra, mint életvédő elvre a vitaminok és nyomelemek adása mellett (legalább olyan fontos az első, mint az utóbbiak), és étkezzünk rendszerezetten, rostban gazdag alapanyagokból, vacsorázzunk kevesebbet, igyunk több vizet és mozogjunk a szabad levegőn gyakrabban. Csökkentsük a testzsír-arányunkat, és ezzel sokat tettünk a fertőzések lehetséges leküzdéséért is.