Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

HOGYAN ÉLD TÚL A KARÁCSONYT 2022-BEN?! VELÜNK!

A karácsonyi mumus

A karácsonyt lehet szeretni - vagy épp nem szeretni, ez mindig rajtunk áll. A legtöbben nagyon várják, mert egyet jelent a családdal, a szeretettel, az együtt töltött idővel, a békével és a finom falatokkal.

Míg mások rettegnek tőle; kifejezetten sztressznek élik meg a vásárlást, főzést, takarítást, a nagy lakomákat, amikor már a fülünkön is a bejgli folyik ki.

Megkérdeztük a Blnce csapat tagjait, hogy ők mit gondolnak erről az időszakról, így, hogy már évek óta tudatos életmódot követnek táplálkozás, mozgás, sőt mentális egészség szempontjából is, illetve, hogy milyen jótanáccsal, személyes példákkal tudnának segíteni a még kevésbé rutinos, de lelkes és arra nyitott olvasóknak.

Bio Gabi és az ő angyalai karácsonya

Picabo Weltzien vegán életmód és táplálkozási tanácsadó, Veres Ancsi vegán aktivista és Blnce Brand Specialist, Rakusz Regina - Vegagina Spine Balance Trainer, és végül, de nem utolsósorban Bio Gabi alias Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnők ötleteit szedtük össze egy szép karácsonyi csokorba nektek!

 

"Ne mi legyünk az utolsók a sorban! Énszeretet és lelki töltődés az ünnepek alatt (is)!"  - Picabo Weltzien

 

 

A mentális egészségünkre való odafigyelés karácsonykor sem maradhat el. Az ünnepi szezonnal együtt járó stresszhatások miatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a testi és lelki jólétünkre.

Íme 4 tipp, amivel támogathatjuk magunkat az ünnepek alatt:

1. Szánjunk időt magunkra!


Karácsonykor túlságosan könnyen belefeledkezhetünk mások szórakozásába, illetve sok olyan programon vehetünk részt, amelyek nem illenek a mi elképzeléseinkbe. Fontos, hogy olyasmit is csináljunk, amire mi is vágyunk - ez a MI ünnepünk is!

2. Próbáljunk meg egészségesen étkezni!


Bár megszokott, hogy karácsonykor egy kicsit túlzásba esünk vagy a megszokottól eltérő ételeket eszünk. Próbáljunk meg a lehető legkiegyensúlyozottabb étrendet tartani, sok gyümölccsel és zöldséggel. Ez segít elkerülni az energia mélypontokat, amelyek hatással lehetnek a hangulatunkra.

Aludj eleget!


Az álmosságtól is levertnek érezhetjük magunkat, ezért a karácsonyi időszakban igyekezzünk minél inkább betartani a rendszeres alvási szokásainkat.

Maradjunk aktívak!


A testmozgás nagyszerű hatással van a mentális egészségre, és mindig van mód arra, hogy karácsonykor is fenntartsuk! Táncoljunk néhány ünnepi klasszikusra, vagy legalább menjünk ki a friss levegőre sétálni.


"Ne éljük meg lemondásként, és főleg ne diétaként tekintsünk a tudatos életmódra az ünnepek alatt (sem)!" - Veres Ancsi

 Két féle embertípust ismerek, ha a karácsonyi időszakról vagy bármilyen ünnepről van szó. Az egyik azt mondja, - és teszi is - hogy "ha lúd, legyen kövér", legyen szó halászléről, majonézes krumpliról vagy épp mákosgubáról, és szó szerint végigeszi az ünnepet. Míg a másik csoport szigorúan diétázik, önmegtartóztat, kalóriát számol, és panaszkodik, hogy a levegőtől is hízik. Egy közös bennük; mindketten szenvednek az ünnepek alatt - ki így, ki úgy. 

Te ne tartozz közéjük semmiképpen! 

Hogy mi a titok? 

A motiváció, az elhivatottság, és az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy fizikális, mentális állapotunk és egészségünk szoros összefüggésben áll azzal, hogy mit (nem) eszünk és iszunk, hogy mennyit és milyen rendszeresen (nem) sportolunk és mozgunk, az alvásunk mennyiségétől és minőségétől, hogy képesek vagyunk-e kezelni a stresszt megfelelő technikákkal, illetve, hogy szociális kapcsolataink rendben vannak e mind magánélet, mind munkahelyi fronton - egyszóval, hogy balanszban vagyunk-e saját magunkkal. 

Amikor látjuk, megtapasztaljuk ezeket az összefüggéseket, a változást, a gyógyulást, a regenerációt, azt, hogy szervezetünk meghálálja a törődést, és azt, ha megfelelő minőségű "üzemanyagot" kap, már nem diétákban, fogyókúrákban fogunk gondolkodni, hanem szó szerint egy tudatos életstílus, életmód lesz a birtokunkban, egyfajta iránytűként a kezünkben. 

Ha a szervezetünk megtanulja szeretni a valódi ízeket, ha hedonizmus, káros szenvedélyek, pótcselekvések (kényszer evés, étellel való jutalmazás) helyett,  tudatos növényi alapú étrendre váltva érezzük hónapról hónapra, évről évre, hogy sejtjeink szó szerint fellélegeznek és újjászületnek, akkor az ünnepnapokat sem árnyékolja be a lelkiismeretfurdalás, a sóvárgás, hanem önfeledten élvezzük az együttlétet a családdal, barátokkal, sőt akár önmagunkban is. 

Fontosak a hagyományok és a régi ízek? 

Semmi gond! Ma már szinte minden kiváltható reform, növényi alapanyaggal, úgy, hogy közben nem telítődünk el, és nem esszük szó szerint betegre magunkat!

Nem-hal leves nori lappal, nem-tonhalkrém lenmagolajjal? Bejgli cukor és tojás nélkül? 

A kedves emlékek és az érzelmek ragaszkodnak a régi bevált ízekhez, viszont a nagymama főztje és az otthon melege feléleszthető, ha használjuk a mai, roppant hasznos újdonságokat, innovációkat. Sőt, érdemes kísérletezni a nemzetközi konyha ízvilágaival és szokásaikat beépíteni az életünkbe. 

"Hara hachi bu" - mondják az okinawai japánok, mielőtt még 100%-osan jól laknának, és milyen igazuk van, hiszen itt él a legtöbb 100+ éves ember! 

Békés, boldog és testi/lelki egészségben gazdag ünnepeket kívánok!"Hogyan húztam ki magam a karácsonyi őrületből?" - Rakusz Regina

 Karácsonyi recept és tippek helyett szeretném megosztani veletek, hogyan húztam ki magam abból a karácsonyi őrületből, amiben háziasszonyként, anyaként minden évben átestem ebben az időszakban, és holt fáradtan ültem le az ünnepi asztalhoz.
Pár éve bevezettem új dolgokat, ami mára már hagyománnyá vált.


1. Nincs ajándékozás.
2. A közös ünneplés “belépője” egy növényi étel. Még a mindenevőknek is.
Nem, ezzel nem azt akarom elérni, hogy nekem kevesebbet kelljen készülnöm, hiszen én elkészítem a teljes menüt, de szeretném inspirálni a növényi étrend felé minden szerettemet.

Anya fészkébe visszaszállnak a csemeték párjaikkal.
Már délelőtt megérkeznek a családi otthonba, és együtt feldíszítjük a fát.
Közös nagy lakmározás.
Délután folyamán egy közös séta, majd közös társasozás. Idén Gazdálkodj okosan lesz az első, és ki tudja hova fajul a nap.  Még egy Activity is lehet belőle.


Ebbe az ünnepbe is bele kell tennünk a tudatosságot.

Én minden lépésemben igyekszem kihúzni magam már a fogyasztói társadalom egyre inkább durvuló köréből. Leveszem a terhet a vállunkról: mit vegyünk, mennyit, fog-e örülni, mire van szüksége, túlzó költekezés, felesleges stressz helyzeteket…stb.

Amit teszek, hogy ne az ebéd napján töltsem minden percem a konyhában:

Először is legalább 2 héttel előtte összeállítom a menüt, és megvásárolok mindent, de a bevásárlás soha nem eshet hétvégi napra.Olyan menüt állítok össze, amiben vannak olyan ételek, amiknek jót is tesz ha előtte nap, vagy akár 2 nappal előbb elkészülnek.(vagy, lehet csak mi szeretjük így jobban, nem tudom, de nálunk bevált.)

Például:

2 nappal előtte elkészítem a vegán töltött káposztát.

1 nappal előtte elkészítem a lilahagymás krumplissalátát, és kukorica salátát. Mivel ugyanaz az alapja, megkönnyítem a dolgom. Ez mindig másnaptól kezdve a legfinomabb.

Sütök egy kenyeret és sorolhatnám, de ezeket a példákat ragadnám ki, hogy szemléltessem mire gondolok.

Foglalkozzunk inkább egymással, örüljünk egymásnak, töltsük hasznosan az együtt töltött időt!


A növényi étrenddel való ismerkedésem kapcsán tudatosult bennem, mennyire elvisz minket a világ a saját önző céljai felé, mi pedig szokásaink rabjaként élünk nap, mint nap. Teljesen kifordulva önmagukból megy a hétköznapi robot, sodródunk, és hagyjuk, hogy ezek a dolgok irányítsák az egész életünket.Pedig meg kell állni, hátat kell fordítani azoknak a szokásoknak(normálisnak/elfogadottnak titulált hagyományoknak) amik nem a javunkat/egészségünket szolgálják.


A legfontosabb dolgok bennünk vannak. A szeretet, a törődés, a szerelem. Legfontosabb innen indulni, és ezért tenni mindent. Tiszta lélekkel, tudatos gondolkodással. Ha pedig csak növényi étel kerül az asztalodra, az egészségedért is tettél. Ha pedig ettől távolabb tekintünk, akkor tettél az állatokért, a bolygóért, a klímáért. Hát, nem csodálatos mekkora erő van a kezünkben?

Béke, Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

„Az ünnep sokak számára a napi felelősségből az ünnepi felelőtlenségbe való menekülést jelenti!" - Tóth Gábor

 

A szervezet ismeri a karácsonyt, na nem úgy, mint ünnepet, hanem mint olyan eseményt, amikor több kalóriát és egyszerre sokféle ételt kap, ömlesztve.

Testünk tudja, hogy az évben ez az egyik „nagy raktározási időszak”, és ezt a sanszot nem fogja kihagyni, így hát nem is rest feltölteni a zsírraktárakat télire, hiszen ebben még a DNS is támogatja („téli alvás gén”, szezonális anyagcsere átkapcsoló mechanizmusok stb.). A téli időszak első fele a raktározásé, és mi sem nyújthatna ehhez nagyobb „segítő kezet”, mint egy nagy, több napig tartó ünnepség és eszem-iszom.


A testnek az igazi ünnepe inkább a védelem, a szervek megóvása, a sejtek munkájának támogatása. Az ünnep a pihenés ideje, mégis ilyenkor a szervezetünket felettébb megdolgoztatjuk, jobban, mint a munkás hétköznapokon!

 

Nyilván hibáznék, ha elővennék egy ostort és az ünnepre irányítanám, hiszen az ünnep meghittsége, a családi összejövetelek összetartó ereje nagyszerű és fontos. Mégis ma már szemponttá válhat az, hogy a karácsony idején se felejtkezzünk el a „biológiáról”, a szervezet igényeiről, a test pihenéséről, a lelki-szellemi emelkedettség mellett. A szeretet ünnepén szeretjük a testet is, a maga csodálatos összhangjával, és hálásak vagyunk, hogy minket szolgált egész évben, szakadatlanul. Sokszor meg sem gondoljuk, mennyit segít, ad, támogat és óv.


A salátafélék, nyers és grillezett zöldségek, párolt káposzta, retek, cékla, hagymafélék, sütőtök és más antioxidánsok előnyeit nem szükséges itt leírni, általános elvként a növényi alapanyagokat erősítjük és ezekkel kiválthatjuk a szénhidrátdús köretek egy részét - nem fogjuk megbánni.

A folyadékbevitelt is emeljük, a korai reggelik és késői nehéz vacsorák nem előnyösek az ünnepek alatt sem, és a rendszerszerűség fontos marad. Nemcsak enni kell, hanem azt meg is kell tudni emészteni, az étkezés (a test számára) az asztaltól való felállás után kezdődik, nem akkor fejeződik be. Azt se feledjük: ha a zsíros ételt borral szeretnénk „könnyíteni”, akkor látszólag az epén segíthetünk, de ténylegesen a májon egyáltalán nem.

A zsír mellett immár az alkohollal is meg kell birkózni, ez dupla teher, nem is beszélve az állati fehérjékről. A szakma külön fejezetet szán az ünnepi étkezések élettani hatásainak, és bizony szomorúak a klinikai statisztikák. Nincs rosszabb, mint egy váratlan epegörcs, felerősödött allergia vagy intolerancia, nehezült emésztés, fullasztó teltségérzés akár 6-8 órán át, fejfájás, étkezések utáni fásultság.


A kikapcsolódásnak valójában bekapcsolódásnak kellene lennie, ahogy ezt Pilinszky János megfogalmazta egyszer, aki az ünnepről így írt, kissé szomorúan: „sokak számára a napi felelősségből az ünnepi felelőtlenségbe való menekülést jelenti.”

 

Nem baj tehát, ha az ünnep nem a kicsapongásról szól, hanem a tudatosság megmarad, hiszen az embert az önkontroll teszi emberré. Ugyanakkor helye van az adakozó, meleg és gyógyító szeretetnek, az élet védelmének, a könnyű és mértéktartó étkezésnek, az aktív figyelemmel kísért társalgásnak.

 

A nehezebb fogásokat - ha nem kerülhetjük el - pedig ésszerűen csoportosíthatjuk és társíthatjuk úgy, hogy ne üljék meg a gyomrunkat, figyelve a csökkentett mennyiségre és a nyers növények adására.

Az étkezések előtt 20-25 perccel előny egy kevés citromos víz elfogyasztása, a gyümölcsöket pedig külön ehetjük, önálló étkezés formájában, akár gabonákkal, müzlikkel (tehát nem a nagy fogások után).

A desszertes tálban sorjázó legendás bejglikből is - amikből nyilvánvalóan muszáj enni - csak óvatossággal vegyünk, hiszen a bejgli emésztése igen nehéz, főként egy nagyobb étkezés utáni „levezetés” gyanánt.

A sütemények cukortartalma nem baj, ha kisebb, vagy még jobb, ha alternatív (de nem mesterséges) édesítőket tartalmazunk; az édességeket érdemes akár külön étkezéshez „begyűjteni” és gyümölcsökkel társítani. Ma már egyre ismertebbek a tej és tojás nélkül készülő csemegék, amelyek nem okoznak bélproblémákat. Sajnos a tojás, tehéntej és a cukor együttese igencsak rombolást végez a szervezetben, ám van megoldás ezek kiküszöbölésére.

Ilyen módon az ünnep is lehet egészséges!

 

Kellemes Ünnepi készülődést és egészségben, meghittségben gazdag ünnepeket kíván a blnce teljes csapata!