Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

2023-BAN ÖNMAGAMAT VÁLASZTOM!

6+1 PONT A SIKERES ÉS TARTÓS ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ!

A héten Picabo Weltzien vegán életmódszakértő és táplálkozási tanácsadó tollából hoztunk el nektek egy igazán hasznos és megszívlelendő írást.

Érj el mindent, amit csak akarsz idén, és minden évben, úgy, hogy MAGADAT VÁLASZTOD!

Hogyan?

Olvass tovább!

 

Picabo Weltzien írása

 

A célok kitűzésének és elérésének megtanulása olyan nagyszerű szokás, amelyet kevesen sajátítanak el életük során. Érj el mindent, amit csak akarsz idén, és minden évben, úgy, hogy MAGADAT VÁLASZTOD!

A szilveszter sokunk számára több lett, mint egy ünnep. Erre az eseményre nemcsak az előző év lezárásaként tekintünk, hanem az újrakezdés lehetőségeként is - ezért alkotunk fogadalmakat, amelyek leginkább egészségünkkel, életmódunkkal kapcsolatosak.

Mindannyiunk életének vannak olyan részei, amelyeken változtatni szeretnénk, ezért természetesen az elhatározásaink is őszinték. Mégis gyakran az ünneplés szellemében teszünk fogadalmakat, anélkül, hogy igazán átgondolnánk, mi kell ahhoz, hogy elérjük azokat.

Nyilván nem árulok el titkot, ha azt mondom, nem kell szilveszterig várni azzal, hogy megfogalmazzuk mit szeretnénk elérni a következő évben.

A fogadalmak hasznosak lehetnek annak azonosítására, hogy mivel vagyunk elégedetlenek, de gyakran nem gondolkodunk mélyebben a valódi okokon, ami miatt boldogtalannak vagy beteljesületlennek érezzük magunkat.

Az igazság az, hogy a fogadalmaknak nem csak arról kellene szólnia, hogy egyszer vagy kétszer megteszünk valamit. Az életünk átalakítása mély önreflexiót, a korlátozó hiedelmek legyőzését és új szokások kialakítását igényli. A legjobb újévi fogadalmak a célok kitűzéséről és az ezek elérésére irányuló elkötelezett terv készítéséről szólnak. Semmilyen életmódváltási kísérlet nem tud sikeres lenni, ha nincs egy vezérfonal, amit követni tudunk, ha nincs mögötte hit és elhatározás.

 

 ÍGÉRETEK ÖNMAGUNKNAK


Miért van az, hogy az egyetlen személy, akinek a legtöbbet ígérünk, az mi magunk vagyunk? Azt mondjuk magunknak, hogy kézbe vesszük azokat a problémákat, amelyekről tudjuk, hogy meg kell oldanunk, hogy jobban érezzük magunkat, és hogy előre és előre haladjunk. Mégsem tesszük meg. Rendszeresen és könyörtelenül megszegjük az önmagunknak tett ígéreteinket. Könnyű megígérni magadnak, hogy változtatsz a szemléleteden; abbahagyod a gyorséttermi étkezést; kevesebbet iszol; nem dohányzol; kezedbe veszed a karriered - és aztán mégsem teszed meg.

Az ígéretek a becsületszavunk arra, hogy valami bizonyos módon valóra válik. Mielőtt még egy újabb ígéretet tennénk bárki másnak, kötelezzük el magunkat egy dolog mellett, mégpedig, hogy magunkkal kell kezdenünk. Meg fogunk változni, ha ma megteszünk egy dolgot. Csak egyet. És ennek eredményeként önértékelésünk és a belülről fakadó erőérzetünk megtízszereződik. Talán az első változás, amit megtehetünk, hogy megígérjük, nem teszünk olyan ígéreteket, amelyeket nem tudunk betartani - sem magunknak, sem másoknak.ÉRZELMI VS. TERVEZETT CSELEKVÉS


Könnyű érzelmileg elragadtatni magunkat, majd cselekedni. De ez a legtöbb esetben nem jó irány, hiszen érzelmeink hajlamosak - olykor - már képet mutatni, mint ami a valóság. Amikor ilyen érzelmi felindulásból fakadó ígéreteket teszünk magunknak, gyakran tapasztalhatunk kudarc élményt. Ezt megelőzendő, jobb, ha előrelátóak vagyunk. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk minden tervezés nélkül belecsappni bizonyos dolgokba, inkább álljunk meg és gondoljuk végig mi lehetne a leginkább sikerre vezető stratégia számunkta. Legyünk nyitottak és gyűjtsünk minél több információt, olvassunk és tájékozódjunk szakértőktől.

A megalapozott döntések megvalósítható cselekvési terveket tesznek lehetővé. Az olyan ígéretek, amelyeket nem tartunk be, rossz érzéseket keltenek, ezért jobb, ha olyan elhatározásokat fogalmazunk meg, amelyekhez elérhetőek.A FOGYÁSON TÚL


Amennyiben céljaink életmódváltásra vonatkoznak, ennek sikerességét, semmiképpen sem testsúlyunk alakulásával mérjük! Lássunk túl ezen a részleten és gondolkozzunk inkább a testi-lelki-mentális egészségünk megteremtésén.
Ha most nehéz elképzelnünk, milyen fogadalmat tehetnénk, ami nem a fogyásról szól, akkor most mutatok néhányat.

Íme öt célkitűzés, hogy elindulj az egészségesebb életmód felé vezető úton:


-Csökkentsük a stresszt és javítsuk mentális egészségünket!
-Aludjunk többet!
-Végezzünk napi szinten testmozgást!
-Fenntartható, egészséget támogató étrend mellett kötelezzük el magunkat!
-Fordítsunk időt olyan tevékenységre, amelyek boldoggá teszteszneki!


HOGYAN LEHET AZ ÚJÉVI FOGADALMAKAT BETARTANI?


Egyetlen újévi - önmagunknak tett - ígéret betartása sem lehetséges a megvalósítására vonatkozó stratégia nélkül. A fogadalmak, akárcsak a célok, elérhetőbbé válnak, ha racionalizáljuk a folyamatokat. Megkeményedett elhatározás helyett tervre van szükségünk.
Íme, 6+1 praktika, hogyan alakítsuk fogadalmainkat, elérhető, élhető célokká.1. DÖNTSÜNK ÉS KÖTELEZZÜK EL MAGUNKAT A VÁLTOZÁS MELLETT!


A változás nem jön könnyen. Hónapokig is eltarthat egy új szokás kialakítása, mégis néhány hét alatt feladjuk az elhatározásokat. Ez azért van, mert nem igazán vagyunk hajlandóak megváltoztatni a szokásainkon, már megszokott életmódunkon. Fontos, hogy értsük, a világ egyik divatos diétája vagy javaslata sem fog működni, ha nem állunk készen arra, hogy valódi változást hozzunk létre, ami hosszú távon minket szolgál.2. DOKUMENTÁLJUK, HOGY MIT AKARUNK!


Ahelyett, hogy csupán elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk egy viselkedésünket, írjuk le mi a célunk ezzel! Ne számítógépen, hanem papíron vagy egy naplóban. Akkor tudunk majd igazán ráhangolódni a célunkra, ha látjuk magunk előtt. Az elérni kívánt eredmények rögzítésén túl, pedig azért hasznos a naplózás, dokumentáció kiterjesztése például az étkezéseinkre, érzéseinkre és gondolatainkra, mert így felfedezhetünk akár rejtett összefüggéseket a hangulatunk és étkezési szokásaink között vagy rádöbbenhetünk olyan étkezési metódusokra, amikre eddig nem figyeltünk.

 3. TISZTÁZZUK A MIÉRTET!


Azon túl, hogy, végiggondoljuk, leírjuk milyen célt szolgál egyes elhatározásunk, fontos, hogy a további miérteket és összefüggéseket is felvázoljuk.
Ne csak a rövid távú eredményt értsük meg, hanem a mögöttes valódi tartalmat is. Ha tisztázzuk, miért akarjuk elérni céljainkat, meg fogjuk találni a módját, hogyan tegyük azt - még akkor is, ha a dolgok kihívást jelentenek.4. TALÁLJUK MEG AZ ABSZOLÚT BIZONYOSSÁGOT ÉS CSELEKEDJÜNK!


Bármilyen bonyolultnak is tűnik változtatni szokásainkon, amikor az első lépéseket látjuk magunk előtt, és azt, hogy mit érhetünk el, akkor tudunk igazán ráhangolódni a célokra.

Függetlenül attól, hogy hol tartunk most az úton, a magunkba vetett hitből és az abszolút bizalomból kell kiindulnunk.5. MÉRJÜK A FEJLŐDÉST!


A fő oka annak, hogy az újévi fogadalmak megbuknak, az, hogy nem elég konkrétak. Bár mindig jó nagyot álmodni, ezeket az álmokat S-M-A-R-T elhatározásokra kell lebontanunk. A konkrét, mérhető, elérhető, reális és időkeretben rögzített célok lehetővé teszik, hogy nyomon követhessük a fejlődésünket, ami kulcsfontosságú a sikerhez.

Ha már mérésben gondolkodunk és célunk összefügg a testsúlyunk csökkentésével, hagyatkozzunk inkább a mérőszalagos mérésekre, mint a mérlegelésre. Továbbá vegyünk számításba olyan tényezők pozitív változását is, amelyek szorosan összefüggnek a testsúlyunkkal - még ha nem is gondolnánk -, például alvásminőség, komfortérzet, közérzet-javulás.

Ha a célunk az, hogy egészségesebbek leszünk, hogyan fogjuk mérni? Mit jelent számunkra az egészség? Testi-lelki-szellemi egészségben gondolkozunk? - Ezen fontos kérdések megválaszolása nélkül, olyan, mintha egy kis csónakkal vágnánk neki az óceánnak, egy olyan szigetet keresve, ami nincs a térképen. Tehát lehetetlen küldetés.

 


6. ÜNNEPELJÜK A SIKEREKET!


Azzal, hogy a fogadalmakat célokká alakítjuk, ahelyett, hogy a hiányosságaink miatt büntetnénk magunkat és szorongással tekintenénk a ránk váró útra, inkább fókuszáljunk a kis sikereinkre. A kis lépések megtétele élvezetessé válik, mivel nem terheli a távoli horizonton lévő maximalista végeredmény. Ezekre az eredményekre aztán építhetünk.

A téli időszakban különösen fontos, hogy sikerélményeket szerezzünk, hiszen ilyenkor gyakran tapasztalhatunk levertséget, motiválatlanságot. A jelenség legfőbb oka a téli időszakra jellemző fényhiány, valamint szervezetünk vitamin raktárainak kimerülése. Hogy fenntartsuk a flow-t és a jó hangulatot az életünkben ezekben a hónapokban is, sokat segíthet, ha kiemelten figyelünk a vitaminokban, ásványianyagokban és rostban gazdag táplálkozásra és csatlakozunk csoportos programokhoz, kihívásokhoz - akár online felületeken is -, melyek napról napra sikerélményeket adhatnak számunkra.6 + 1. KAPCSOLÓDJ MÁSOKKAL!


Amikor olyan személyekkel kapcsolódunk, akik hasonló célkitűzésekkel és motivációkkal rendelkeznek mint mi, tudjuk, hogy sosem vagyunk egyedül az úton. Amikor elfogyna a lendületünk, néha elég csak néhány bátorító szó is, hogy újra lendületet kapjunk.


Csatlakozzunk olyan közösséghez, mely minden téren támogatóan hat ránk.